Σλοβενία: προϋπολογισμός λιτότητας

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Σλοβενίας, υπό την πρωθυπουργό Αλένκα Μπράτουσεκ, εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο της χώρας, καθώς "επιβίωσε" τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2014.

Η δέσμευση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, σε διάστημα ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων της, αποτελούσε μέρος της συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο η απόφαση της κ. Μπράτουσεκ να τη ζητήσει την παρούσα στιγμή συνδέοντάς την

με την ψήφιση του προϋπολογισμού, εξέπληξε πολλούς.

Ο προϋπολογισμός "πέρασε" με 50 ψήφους "υπέρ" από τους βουλευτές του συνασπισμού, έναντι 31 "κατά" από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Το κοινοβούλιο ενέκρινε, επίσης, τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2015.

Η κα Μπράτουσεκ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ευχαρίστησε τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως η ίδια εκπλήρωσε την υπόσχεση που είχε δώσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ότι θα κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Σλοβενία να επιλύσει τα προβλήματά της μόνη της, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένη πως η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση να το εξασφαλίσει αυτό.

Περαιτέρω, εξέφρασε την αισιοδοξία της όσον αφορά την αξιολόγηση του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Η μόνη υπόσχεση που εκπλήρωσε η κυβέρνηση ήταν να αυξήσει του φόρους" ανέφερε ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος SDS Αντρέι Σιρκέλι, προσθέτοντας ότι "ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα οδηγήσει τη Σλοβενία έξω από την κρίση".

Για το 2014, η κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ, καθώς τα έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 8,6 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 9,6 δισ. ευρώ. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις προβλέψεις ως μη ρεαλιστικές, υποστηρίζοντας ότι βασίζονται σε λανθασμένες υποθέσεις.

Για το 2015, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 9,5 δισ. ευρώ και το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα