«Να δοθεί η επαρκής δύναμη στο ΠΑΣΟΚ στην κάλπη»

Να δοθεί η επαρκής δύναμη στο ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Παράταξη, στην κάλπη, ώστε να μπορέσει να παίξει ρόλο εγγυητικό για να μην κινδυνεύσει η χώρα να χάσει όσα κατάφερε με κόπο να διατηρήσει, ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Newsit.gr.

Ο κ. Βενιζέλος
άσκησε κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο κόσμος έχει αγωνίες και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στην προσπάθεια εκφοβισμού της ΝΔ κάνοντας δική του εκστρατεία εφησυχασμού, πίσω από την οποία κρύβει τα προβλήματα.

Ερωτηθείς εάν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αν αυτός αναδειχτεί πρώτο κόμμα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι και τώρα λέει αυτό που είχε πει το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του 2012, ότι η χώρα δεν κυβερνιέται μονοκομματικά, ότι χρειάζεται συναινέσεις και συνεργασίες, για να προσθέσει πως το ιδεώδες θα ήταν να ήταν όλες μαζί οι δημοκρατικές δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Ανέφερε ότι επειδή χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται λόγω του μπόνους, για κοινοβουλευτικούς, αριθμητικούς και πολιτικούς λόγους, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται. Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να βοηθήσει και πως όμως θα προτιμούσε να είναι μέσα και η ΝΔ και οι περισσότερες δυνάμεις. Σημείωσε ακόμα ότι «δεν θέλουμε να είμαστε σώνει και καλά μέσα στην κυβέρνηση», αλλά «θέλουμε να εγγυηθούμε και να βοηθήσουμε, να παίξουμε ρόλο στην εθνική στρατηγική».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν νομίζει πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε την επιλογή να αμφισβητήσει τη θέση της Ελλάδας μέσα στο Ευρώ, για να συμπληρώσει πως «κατά λάθος, μέσα από περιττές μαγκιές και λεβεντιές, εσφαλμένους χειρισμούς ή επειδή κάποιοι μας προκαλούν και εμείς τσιμπάμε, μπορεί να γίνει ατύχημα». «Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό να το διασφαλίσουμε πολιτικά και από πλευρά διαχείρισης (management) της κρίσης», τόνισε. Παράλληλα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις του, όπως είπε, ότι θα ζητήσει παράταση της παραμονής στο μνημόνιο, ότι δεν θέλει τις δόσεις και ότι θα παίρνουμε χρήματα από έντοκα, ότι δεν πρόκειται να εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ το 2015 και τον κάλεσε να διευκρινίσει εάν θα μετονομάσει απλώς τη φορολογία των ακινήτων ή αν θα τα βρει από αλλού.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή του κόσμου, ωστόσο είπε ότι είναι άνιση η επιβάρυνση του ΠΑΣΟΚ, ότι η οργή δεν πρέπει να μας τυφλώνει και πως το μεγάλο θέμα δεν είναι η τωρινή οργή αλλά πόση και ποια οργή μπορεί να ακολουθήσει.

Υποστήριξε ότι στις εκλογές του 2012 ειπώθηκαν όλα, ότι ο κόσμος ψήφισε μετά λόγου γνώσεως και πως η δύσκολη πολιτική που ακολουθείται και στην οποία προσχώρησαν η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ που μετά υπαναχώρησε, πήρε 47%. Επιπλέον, ανέφερε ότι η επιλογή που έγινε ήταν δύσκολη, αλλά ότι «υποστήκαμε πάρα πολλές επιπτώσεις για να γλιτώσουμε άλλες χειρότερες» και ότι διαφορετικά η χώρα θα ήταν «στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη».

Σε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της παράταξης, υποστήριξε ότι κάποιοι που «μετακόμισαν» και εκφράζονται για λόγους διαμαρτυρίας μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αξιολογήσουν πιο ψύχραιμα την κατάσταση. Είπε ότι θα γίνει συνέδριο ριζικής ανανέωσης και ενότητας, ότι αυτό περιλαμβάνει τα πάντα και πως ο ίδιος δεν είναι ούτε ιδιοκτήτης ούτε κληρονόμος. Ερωτηθείς εάν θα «χωρούσε» ο Γιώργος Παπανδρέου σε αυτό το συνέδριο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θέλει να απαντήσει σε αυτό και σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ηθικής και ιστορικής τάξης που υπερβαίνουν οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα».

Μίλησε για «βασίλειο του καιροσκοπισμού, του τυχοδιωκτισμού» και πρόσθεσε ότι αυτά που ζήσαμε την τελευταία περίοδο δεν τα έχουμε ξαναζήσει, ότι «δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο από πλευράς αξιών» και πως «υπάρχουν θέματα ιστορίας, ήθους και προσβολής αξιών».

Ως προς το ζήτημα του δημοψηφίσματος είπε ότι η σχετική δήλωσή του «έγινε ασμένως δεκτή από τον κ. Παπανδρέου». «Δεν ασχολούμαι με το θέμα του κ. Παπανδρέου, ο καθένας θα αξιολογηθεί», είπε. «Η παράταξη έχει δώσει την απάντηση», συνέχισε, «εδώ είναι το σπίτι της, η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ, η ψήφος με κοινοβουλευτικό αντίκρισμα».

Επιπλέον έβαλε κατά του Ποταμιού, που ενώ ξεκίνησε δηλώνοντας σχεδόν κεντροαριστερό, όπως είπε, «τώρα έχει απ' όλα, παλιούς συνεργάτες του κ. Κουβέλη, απολιτίκ και καραμπινάτους θατσερικούς νεοφιλελεύθερους δεξιούς».

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι η ΝΔ βγήκε δεύτερη στις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, για να υποστηρίξει πως το ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό του ήταν εκείνο που στήριξε την κυβέρνηση, τη χώρα και τη στρατηγική, υπογραμμίζοντας ότι το αντίβαρο είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα