Guardian για ελληνικές εκλογές

«Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως οι εκλογές στην Ελλάδα, τις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς έχει περιγράψει ως δημοψήφισμα για την Ευρώπη, μπορεί να σύρουν την ευρωζώνη ξανά σε κρίση», αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian,
αναφορικά με την ελληνική εκλογική διαμάχη.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον μέσο όρο των μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεων, ο Guardian αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 35%, ακολουθεί η ΝΔ με 31%, τρίτο κόμμα το Ποτάμι με 6,5%, η Χρυσή Αυγή στην τέταρτη θέση με 6%, το ΚΚΕ με 5,5% και το ΠΑΣΟΚ με 5%, ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες και το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ) κατορθώνουν οριακά να εισέλθουν στη Βουλή.

Όπως επισημαίνεται, εάν ο Αλ. Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός, «στα 40 του θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η χώρα, πολύ πιο νέος από τον μέσο όρο των 64 ετών για την χώρα από το 1974. Επίσης θα γίνει ο έκτος πρωθυπουργός από το 2005, όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel ανέλαβε την εξουσία, «καθώς η Ελλάδα έχει τις περισσότερες αλλαγές ηγεσίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης».

Ο Guardian αναφέρει ότι οι εκλογές θα έχουν περισσότερο να κάνουν με τα οικονομικά παρά με την πολιτική αριθμητική. Το ΑΕΠ της Ελλάδας μπορεί να είναι χαμηλότερο του 2% της ευρωζώνης, αλλά είναι ο φόβος της μετάδοσης και το προηγούμενο μιας εξόδου από το νόμισμα που θα δημιουργούσε ανησυχίες σε κυβερνήσεις και επενδυτές. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές ωστόσο, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανο, και το ρίσκο της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι σήμερα χαμηλότερο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Στη συνέχεια, περιγράφει τα δεινά της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, και επισημαίνει πως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι φαβορί να κερδίσει τις εκλογές, καθώς έχει υποσχεθεί να «ακυρώσει την λιτότητα».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble δήλωσε πως δεν υπάρχει εναλλακτική στο τρέχον πρόγραμμα, ενώ ο Φιλανδός πρωθυπουργός έδωσε ένα ηχηρό «όχι» σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαγραφής του ελληνικού χρέους.

«Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές και ο ΣΥΡΙΖΑ όντως ηγηθεί της πρώτης αντιμνημονιακής κυβέρνησης μετά από την κρίση, δημιουργείται το σκηνικό για την μεγαλύτερη ίσως αντιπαράθεση μέχρι τώρα για το μέλλον της ευρωζώνης, τουλάχιστον από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα