«Μετρημένες οι ημέρες»

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ν. Ελαράμπι δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για πολύ ακόμα και οι ημέρες της είναι μετρημένες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα al-Hayat.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στην οποία διατυπώθηκε η έκκληση στον Άσαντ να παραιτηθεί, ο γενικός γραμματέας του Νάμπιλ Ελαράμπι είπε επίσης ότι έχει εξαντληθεί ο χρόνος που μπορούσαν να συζητούνται πολιτικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν υπάρχουν πλέον συνομιλίες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις αλλά για μια μεταβίβαση της εξουσίας», σημείωσε.

Ο

Ελαράμπι, ερωτηθείς πόσο θα μπορούσε να επιβιώσει η κυβέρνηση του Άσαντ, είπε στην αλ Χάγιατ ότι «δεν μπορώ να ορίσω μια (χρονική) περίοδο αλλά το καθεστώς δεν θα μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται για πολύ».
Όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου που υιοθετήθηκαν την Κυριακή ο Ελαράμπι θα ταξιδέψει το αμέσως προσεχές διάστημα στην Κίνα και τη Ρωσία μαζί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σέιχ Χάμαντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν χρησιμοποιήσει τρεις φορές το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να εμποδίσουν αποφάσεις που θεωρούσαν ότι θα επέτρεπαν ένοπλη επέμβαση στη Συρία, ενώ οι δυτικές δυνάμεις έλεγαν ότι στόχος τους ήταν να πιέσουν το καθεστώς Άσαντ και να σταματήσουν τη σύγκρουση.

«Το μήνυμά μας προς τους Ρώσους θα είναι, με σαφήνεια και ειλικρίνεια, ότι η απόφασή τους να ασκήσουν βέτο (στο ΣΑ του ΟΗΕ) θεωρείται ότι στρέφεται εναντίον των αραβικών συμφερόντων. Ελπίζουμε να αναθεωρήσουν (τη στάση τους) στο ζήτημα αυτό, ειδικά με δεδομένο ότι γνωρίζουν πως οι ημέρες του σημερινού καθεστώτος στη Συρία είναι μετρημένες», είπε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι η εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «πιο κοντά από ποτέ στη νίκη», ενώ προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει με σκληρότητα κάθε εχθρική ενέργεια από πλευράς της Δαμασκού.

Keywords
Τυχαία Θέματα