Προθεσμία στην Ελλάδα μέχρι την Κυριακή

Μέχρι την Κυριακή κρίνεται η τελική έκβαση του ελληνικού ζητήματος, καθώς έχει προγραμματιστεί νέα Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα τονίζοντας ότι δεν αποκλείει κανένα σενάριο για την Ελλάδα. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για ένα Grexit ακόμη και για μία ανθρωπιστική βοήθεια

προς την Ελλάδα» τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε ότι η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή την εβδομάδα.

«Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είμαστε τρομοκράτες που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης» τόνισε εν συνεχεία ο πρόεδρος της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού το πάει. Παράλληλα, υποστήριξε πως διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι «έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, όχι τώρα». «Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις εως τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής» κατέληξε ο κ. Γιουνκέρ.

«Είχαμε πει πριν και μετά το δημοψήφισμα ότι στη βάση των προτάσεων ήτανεφικτό να βρούμε μια συμφωνία αλλά απόψε αυτό δεν κατέστη δυνατό. Είχαμε πεί ότι σε περίπτωση ενός "Όχι" θα αποδυναμωνόταν η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και αυτό συνέβη σήμερα. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο» τόνισε.

Τουσκ: Τελευταία προθεσμία είναι η Κυριακή

«Έχουμε μόνο πέντε ημέρες για τη συμφωνία. Τελευταία προθεσμία είναι η Κυριακή», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσθέτοντας ότι η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή την εβδομάδα

Πρόσθεσε ότι έως τις 9 Ιουλίου θα πρέπει να δοθούν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας και σημείωσε «Κάλεσα όλους τους ηγέτες να βρουν μιασυναίνεση χωρίς νικητές και χαμένους. Αν αυτό δεν συμβεί θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων και αυτό θα επηρεάσει και όλη την Ευρώπη και γεωπολιτικά».
«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να την τερματίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά .

Μέρκελ: Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι την Πέμπτη

«Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία στο πλαίσιο του ΕΣΜ» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα, ενώσημείωσε ότι αναμένει αναλυτικές προτάσεις από την Αθήνα μέχρι την Πέμπτη.

«Λάβαμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας θα υποβάλει μία πρόταση και αυτό θα το κάνει αύριο και έχουμε κάθε διάθεση να το συζητήσουμε και να δούμε εάν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουμε. Περιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει υποβάλλει μέχρι την Πέμπτη λεπτομερέστατες προτάσεις» συμπλήρωσε η κα Μέρκελ τονίζοντας ωστόσο ότι πλέον «χρειαζόμαστε ένα πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ ό,τι είχαμε συζητήσει πριν από 10 ημέρες».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει δυσκολέψει κατά πολύ. Πρέπει να ζητήσουμε εντολή διαπραγμάτευσης στη Μπούντεσμπανκ με τις λεπτομερέστατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για θέμα που θα έχει επιπτώσεις και σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας ότι σέβονται ένα δημοψήφισμα αλλά υπάρχουν και άλλα 18 κράτη που πρέπει να εκφραστούν πολιτικά. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αξιοπρέπεια και η ανεξαρτησία ενός κράτους εξαρτάται από το ευρώ - εναπόκειται σε 19 κράτη», είπε.

Σύμφωνα με την κα Μέρκελ, οι προηγούμενες ελληνικές προτάσεις αφορούσαν ένα πρόγραμμα που θα πήγαινε μέχρι τον Νοέμβριο. «Χρειάζονται τώρα συμπληρωματικές προτάσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα» σημείωσε.

Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα, είπε ότι η γενικότερη γνώμη στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ότι το δημοψήφισμα μπορεί να έχει ενισχύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά οι απαιτήσεις των άλλων 18 έχουν γίνει πιο πιεστικές. «Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές: πρώτα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, μετά οι μηχανισμοί που θα κινητοποιηθούν» κατέληξε.

Η κα Μέρκελ τόνισε ότι δεν είναι "υπερβολικά αισιόδοξη" για το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση ως την Κυριακή, αλλά τόνισε ότι η χθεσινή σύνοδος συγκλήθηκε "διότι θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη".

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα υπάρχει ενδεχόμενο να αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που οι προτάσεις της ελληνικές κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις δεν κριθούν πειστικές από τους εταίρους της, η Μέρκελ είπε ότι στη σύνοδο της Κυριακής θα αποφασιστεί εάν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο, διετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ηγέτες δεν συζήτησαν την ιδέα της δημιουργίας παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, είπε ακόμη η Μέρκελ.

Η Μέρκελ είπε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της το 2012 να εξετάσει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, εάν εκπληρώσει τους όρους, αλλά δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους, που όπως τόνισε θα ήταν παράνομο βάσει της Συνθήκης της ΕΕ.

Όπως δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.

Ολάντ: Διετές πρόγραμμα για την Ελλάδα

«Η Γαλλία θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά η απάντηση εναπόκειται στους ίδιους τους Έλληνες - και δεν αναφέρομαι στο δημοψήφισμα και τις ερμηνείες που του δόθηκαν αλλά στα πολιτικά κόμματα», σημείωσε ο Πρέεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Το πρόγραμμα θα είναι διετές για να μην επανερχόμαστε ξανά και ξανά σε ένα ζήτημα που είναι βαρύ και για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους», τόνισε ο κ. Ολαντ και ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να αναζητήσουμε μια εναλλακτική, που για εμάς δεν είναι λύση, αλλά η Γαλλία θα πρέπει να τη σκεφτεί.

O Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι την Κυριακή 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής. Εξέφρασε την ελπίδα ότι την ερχόμενη Κυριακή θα είναι και η τελευταία συνάντηση των ηγετών με την Ελλάδα και ότι θα έχει αίσια κατάληξη. Ένα «happy end», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη πρέπει να αρχίζει να ετοιμάζει ένα Plan B για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ένα Plan B, δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα