Μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα

Μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας στο 6,5%, ζήτησε η ΕΣΕΕ από τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη. Nα διαμορφωθεί ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, στο ίδιο ύψος με τις υπηρεσίες διαμονής στα
ξενοδοχειακά καταλύματα, δηλαδή στο 6,5% ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, στο πλαίσιο της δέσμης φορολογικών και άλλων μέτρων για την ενίσχυση του εμπορίου στη νησιωτική Ελλάδα και γενικότερα της θαλάσσιας περιοχής.

Σύμφωνα με επίκαιρη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Μμε (μικρομεσαίες) ελληνικές επιχειρήσεις, το μέσο κόστος που απαιτείται για την εξαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα, διαμορφώνεται στα 1.153 δολάρια έναντι 1.043 δολάρια στην ΕΕ, ενώ για τις εισαγωγές το κόστος είναι 1.265 δολάρια έναντι 1.098 δολαρίων στην ΕΕ, με μέσο χρόνο διεκπεραίωσης 20-25 ημέρες, έναντι 12 ημερών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, η ΕΣΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να αποφασίσει την άμεση υλοποίηση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στο 6,5%, όπως έπραξε στο αίτημα των ξενοδόχων για τους ίδιους τουριστικούς και εμπορικούς λόγους.

Η ΕΣΕΕ έχει υιοθετήσει όλα τα συμπεράσματα και τα πορίσματα των νησιωτικών συνεδρίων και προτείνει συγκεκριμένα:

- Επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού στα νησιά μας - ένας μοχλός ανάπτυξης.

- Διατήρηση των ΔΟΥ στα νησιά.

- Επαρκή στελέχωση των απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών.

- Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικής απασχόλησης.

- Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού π.χ. πολιτιστικός, θρησκευτικός, οικολογικός, ιατρικός, ναυτοτουρισμός κ.λπ.

- Αποτελεσματικότερο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του παραεμπορίου (στάσιμου και πλανόδιου).

- Αύξηση δαπανών για την υγεία και στελέχωση προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) των Κέντρων Υγείας των νησιών.

- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

- Ίδρυση γραφείων ΟΑΕΕ στις Κυκλάδες.

- Ενίσχυση των δρομολογίων των άγονων γραμμών σε ετήσια βάση.

- Ανάγκη εφαρμογής παροχών στους νησιώτες αντίστοιχων του θαλάσσιου μεταφορικού ισοδύναμου, κατά το οποίο οι προσφερόμενες υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να συγκλίνουν με τις υπηρεσίες των χερσαίων μεταφορών, όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση του χρήστη, τη χρονική διάρκεια του ταξιδιού και την προσφερόμενη ποιότητα (όπως η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας).

- Να εξακολουθεί να υφίσταται η διάταξη που προσαυξάνει το αφορολόγητο πρώτο κλιμάκιο κατά 50%, χωρίς αποδείξεις γι' αυτήν την προσαύξηση, για τους κατοίκους νησιών μέχρι 3.100 κατοίκους.

- Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

- Μείωση κατά 5 μονάδες των συντελεστών φορολόγησης των εποχιακών εμπορικών καταστημάτων στα νησιά και κατά 10 μονάδες όσων λειτουργούν όλο το χρόνο.

- Καθιέρωση ειδικού καθεστώτος έκτακτων εισφορών και λοιπών έκτακτων φορολογήσεων, λόγω της κρίσης του δημοσιονομ

Keywords
Τυχαία Θέματα