Η ευθύνη των περικοπών στους τρεις αρχηγούς

Συνεχίζει το οικονομικό επιτελείο σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών την αναζήτηση μέτρων για την περιστολή των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δις, ενώ νωρίτερα ο Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών. Αύριο πάντως σε σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων θα ληφθούν οι αποφάσεις για το περίγραμμα του πακέτου μέτρων 11,5 δις

ευρώ. Στόχος είναι να υπάρχει αναλυτική κοστολόγηση όλων των παρεμβάσεων έως τις 24 Ιουλίου, οπότε και αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Στην κατεύθυνση περιστολής των δαπανών κινείται και το νέο αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για καταγραφή σε διάστημα μιας εβδομάδας όλων των ακινήτων ιδιοκτησίας του δημοσίου. Στόχος είναι η μείωση του κόστους στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται με μισθώσεις άλλων κτηρίων που ανήκουν σε ιδιώτες. Σχετική επιστολή απέστειλε στους υπουργούς ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος.

Την δυσκολία του όλου εγχειρήματος εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM απέδωσε την αδυναμία αυτή στην επιδείνωση της ύφεσης και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν οι προβλέψεις της τρόικας, οι οποίες διαψεύδονταν και κάθε φορά χρειάζονταν προσαρμογές.

Πάντως σήμερα υπουργοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν να δυσκολεύονται να κόψουν δαπάνες στους τομείς ευθύνης τους ανέκρουσαν πρύμνα.

Την απόφασή του να τηρηθούν οι υποχρεώσεις του υπουργείου Υγείας, που απορρέουν από το μνημόνιο και τα όσα έχουν συμφωνηθεί επανέλαβε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο Pharma and Health business, και τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαφοροποιήσεων από τους στόχους. Ο υπουργός Υγείας μίλησε, επίσης, για σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση του υπουργείου, συγχωνεύσεις και ενσωματώσεις δομών υγείας, αλλά και περιστολή της δαπάνης.

«Υπάρχει προγραμματισμός ώστε να κόβονται νούμερα πίσω από τα οποία δεν κρύβονται ανθρώπινες ψυχές», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά από συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό.
Παράλληλα, έκανε λόγο για σκληρή διπλή προσπάθεια, «από τη μια να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά και να εκσυγχρονίσουμε την λειτουργία των ΟΤΑ και από την άλλη βεβαίως να κρατήσουμε όρθια και δυναμικά τα δίκτυα κοινωνικής ασπίδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα