Μειώσεις φέρνει το 2015

Μειώσεις σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, φέρνει το 2015. Η εφαρμογή διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από προηγούμενους νόμους και κυρίως από τον λεγόμενο "νόμο Λοβέρδου" (3863του 2010), δίνουν από την 1η του νέου έτους και σταδιακά νέα μορφή στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ οδηγούν σε νέες παρεμβάσεις.

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων,μεταξύ των οποίων και οι ένστολοι.

Καθιερώνεται ο ατομικός

ασφαλιστικός κουμπαράς με στενή σύνδεση μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και συνταξιοδοτικών παροχών,ενώ μειώνονται οι κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους.

Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, η επέκταση εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αναμένεται να προκαλέσει νέες περικοπές.

Μειώσεις,όμως, περιμένουν και όσους πρόκειται να λάβουν εφάπαξ το νέο έτος και ειδικά εκείνους που υπέβαλλαν αίτηση μετά την1η Σεπτεμβρίου 2013, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο συντελεστής βιωσιμότητας των ταμείων. Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια, είναι πιθανό να υπάρξουν περικοπές που θα κυμανθούν από 20% έως και 50%.

Οι 6+ 8 αλλαγές

Αναλυτικότερα, προβλέπεται:

-Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Επηρεάζει όσους πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά. Ο υπολογισμός της κύριας σύνταξης γίνεται με την εφαρμογή μικτού συστήματος. Για τα έτη ασφάλισης έως και το 2010, θα ισχύει ο παλαιός τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Για τα έτη από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά, θα ισχύει νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, με το τελικό ποσό της σύνταξης που θα χορηγείται στους δικαιούχους να αποτελεί άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη καθορίζεται στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Τα έτη ασφάλισης από το 2011 ως το 2015 θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα για όποιον συνταξιοδοτείται από το 2015 και μετά, ενώ τα έτη προ του 2011 με τον σημερινό τρόπο. Η βασική σύνταξη θα συνδυάζεται με την αναλογική για την οποία θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου, με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης.

- Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση: Πρόκειται για συνέχιση του μέτρου που εφαρμόστηκε το περασμένο καλοκαίρι και είχε ως άμεση συνέπεια την «οριζόντια» μείωση κατά 5,2% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης σε περίπου 1,100.000 συνταξιούχους. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος προβλέπει ότι κάθε φορά που η διοίκηση ενός ταμείου επικουρικής ασφάλισης, διαπιστώνει μέσω αναλογιστικής μελέτης ότι την αμέσως επόμενη χρονιά πρόκειται να καταγραφεί έλλειμμα, θα πρέπει να μειώνει το ποσό της σύνταξης που χορηγεί στους δικαιούχους, ώστε να εξαλείφεται το έλλειμμα. Η ρήτρα, πρόκειται να εφαρμοστεί και σε όσα ταμεία ή τομείς πρόνοιας και παροχής επικουρικών συντάξεων, δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο και έχουν περιθώριο έως το τέλος του έτους να αποφασίσουν αν θα το πράξουν ή αν θα επιλέξουν να αυτονομηθούν και να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία

Μειώσεις στα εφάπαξ:

Εντός του 2015 θα προκύψει η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, με συνέπεια,πιθανές περικοπές που εκτιμάται ότι ίσως φθάσουν έως και το 50%. Σε πρώτη φάση δεν θίγονται από τις περικοπές αυτές, όσοι υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης έως 31 Αυγούστου 2013. Τα εφάπαξ που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, αναμένεται να έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους έως τον Φεβρουάριο της νέας χρονιάς. Από τον Μάρτιο και μετά, ξεκινάει η χορήγηση των εφάπαξ,που οι αιτήσεις τους υποβλήθηκαν από την 1ηΣεπτεμβρίου 2013 και μετά. Ο νέος μαθηματικός τύπος, επεκτείνεται και στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και στα μετοχικά ταμεία του δημοσίου.

Ως προς τον χρόνο συνταξιοδότησης,προβλέπεται σταδιακή μείωση των ευνοϊκών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με στόχο το κατώτατο όριο για πλήρη σύνταξη να φθάσει στα 62 έτη με ανώτατο το ήδη προβλεπόμενο 67ο.

Αναλυτικότερα:

Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 60. Για τα 10.500μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλασματικοί χρόνοι. Ωστόσο, για τα 7.500 βαρέα ένσημα δεν μπορεί να γίνει εξαγορά. Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο ΙΚΑ,που έχουν 10.000 ημέρες ασφάλισης Από το2011 ξεκίνησε τόσο η αύξηση των ημερών ασφάλισης όσο και του ορίου ηλικίας.

Τη νέα χρονιά απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη. Για τη λήψη της μειωμένης σύνταξης εξακολουθεί να ισχύει η προϋπόθεση συμπλήρωσης 100 ημερών πραγματικής ασφάλισης κατ' έτος την τελευταία 5ετία. Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη παραμένει στο 62ο έτος.

Ένστολοι

Αύξηση χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των ένστολων. Οι ένστολοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα συμπληρώνοντας 24, 6 πραγματικά έτη ασφάλισης από τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη είτε συμπληρώνοντας το60ο έτος είτε με συνολικά 40 έτη ανεξαρτήτως ηλικίας. Στα 40 έτη μπορούν να προσμετρηθούν ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης, ο πλασματικός του στρατού (όχι οι πλασματικοί χρόνοι των τέκνων ή των σπουδών) καθώς επίσης και η πλασματική 5ετία. Το ίδιο συμβαίνει και για τριτέκνους ενστόλους που χάνουν το ειδικό καθεστώς της συνταξιοδότησής τους.

Για τους αγρότες

Θα υπάρξει μείωση κατά 4% στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής παλαιότερου νόμου (ν.2458/1997). Η σχετική διάταξη ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2003και ωριμάζει πλήρως το 2026. Στόχος να μειωθεί η βασική σύνταξη, αλλά την ίδια στιγμή να υπάρχει αναπλήρωση από την κύρια σύνταξη, για την οποία έχουν καταβληθεί οι σχετικές ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, στο τελικό ποσό της σύνταξης που θα χορηγηθεί στους αγρότες,δεν θα υπάρχει ουσιαστική αλλαγή.

Για τις συντάξεις στο δημόσιο και στα ειδικά ταμεία

Προβλέπεται μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο ποσοστό αναπλήρωσης. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 2008 και προβλέπεται σε νόμο (3029) του 2002.

...και νέες παρεμβάσεις

Παράλληλα,σε εκκρεμότητα παραμένουν οκτώ μέτρα που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας για το συνταξιοδοτικό.
Οι παρεμβάσεις, αφορούν:
1. Την εφαρμογή ενιαίου συνταξιοδοτικού καθεστώτος που θα βάζει τέλος στη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο έτος
2. Την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την καταβολή της κατώτατης σύνταξης στα 20 από τα 15 έτη για όσους έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά
3. Το«πάγωμα» των κύριων συντάξεων για δύο χρόνια
4.Επίσης, την επανεξέταση των ρυθμίσεων των οφειλών και επιπλέον την εξοικονόμηση εσόδων από διασταυρώσεις για τη νομιμότητα ή μη, της καταβολής στους συνταξιούχους συντάξεων χηρείας και επιδομάτων
5. Την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του EKAΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους.
6. Τη μείωση κατά επιπλέον μία ποσοστιαία μονάδα των εισφορών προς το IKA
7. Τη διοικητική ενοποίηση στο IKA των επικουρικών και των ταμείων εφάπαξ καθώς και τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής για την απονομή συντάξεων.
8. και τέλος τη σύνδεση από το 2017 των εισφορών για τη σύνταξη των αυτοαπασχολουμένων με το πραγματικό τους εισόδημα και τον τζίρο που θα ελέγχει η εφορία.

Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα