Με δύο υποψηφίους οι Αδελφ. Μουσουλμάνοι

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο, ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να προτείνουν έναν δεύτερο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου για να διασφαλίσουν την παρουσία τους στην εκλογική αναμέτρηση σε περίπτωση που η πρώτη τους επιλογή ακυρωθεί.

Η υποψηφιότητα του Χαϊράτ αλ-Σατέρ, νούμερο δύο της Αδελφότητας, μπορεί να απειληθεί,
σύμφωνα με την οργάνωση.

"Επιθυμούμε την επιτυχία της επανάστασης...για το λόγο αυτό αποφασίσαμε, η αδελφότητα και το κόμμα, να ορίσουμε τον Μοχάμεντ Μόρσι πρόεδρο του Κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης ως εναλλακτικό υποψήφιο", επισημαίνει στην ιστοσελίδα των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι τονίζουν πως πρόκειται για ένα "προληπτικό μέτρο".

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι τονίζουν πως είναι σίγουροι ότι "η νομική κατάσταση" του αλ-Σάτερ του επιτρέπει να είναι υποψήφιος, ειδικά μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε επιτροπή ειδικών.

"Όμως όσοι παρατηρούν το πολιτικό τοπίο βλέπουν να πραγματοποιούνται γρήγορα πολλές αλλαγές που σημαίνει ότι γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία εμποδίων που δεν θα επιτρέψουν σε ορισμένους υποψηφίους να ολοκληρώσουν την πορεία τους", υπογραμμίζει η οργάνωση.

Ο αλ-Σατέρ καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο σε κάθειρξη επτά χρόνων για τρομοκρατία και για ξέπλυμα χρήματος. Αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό νόμο όσοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση θα πρέπει να περιμένουν έξι χρόνια από το τέλος της ποινής τους ή από την ημερομηνία που τους δόθηκε χάρη για να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Χθες Σάββατο, η αιγυπτιακή δικαιοσύνη απαγόρευσε στον διαφωνούντα Αϊμάν Νουρ να είναι υποψήφιος, επικαλούμενη το νόμο αυτό.

Και ο υποψήφιος των σαλαφιστών Χάζεμ Αμπου Ισμαήλ είναι πολύ πιθανόν να αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές λόγω της αμερικανικής υπηκοότητας της μητέρας του, αφού ο νόμος ορίζει ότι όλοι οι υποψήφιοι για ανώτατα αξιώματα πρέπει να είναι Αιγύπτιοι, όπως και οι γονείς και οι σύζυγοί τους.

Από την πλευρά της η ισλαμιστική υπερσυντηρητική οργάνωση Γκαμάα Ισλαμίγια ανακοίνωσε πως επέλεξε τον Σαφουάτ Χεγκάζι για να εκπροσωπήσει το Κόμμα της Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης στις προεδρικές εκλογές, μετέδωσε το πρακτορείο Mena.

Ο Χεγκάζι είναι ένα από τους τέσσερις μουσουλμάνους ιερωμένους που είχαν προσκληθεί στη Γαλλία από ισλαμική οργάνωση, αλλά οι γαλλικές αρχές δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα, μετά την τραγωδία στην Τουλούζη και το Μοντομπάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα