Μαυροβούνιο: Ορκομωσία μετ' εμποδίων

Ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς ορίστηκε πρόεδρος του Μαυροβουνίου σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Τσέτινιε και στη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης της Βουλής υπογράμμισε ότι στη νέα πενταετή θητεία του θα προσηλωθεί στο γενικό καλό της χώρας και στην υπέρβαση των διχασμών.

"Πολλές φορές απηύθυνα έκκληση και ευχήθηκα να στραφούμε ο ένας στον άλλο. Μπορεί να διαφέρουμε σε πολλά. Έτσι είναι η πολιτική και τελικά η δημοκρατία. Αλλά δεν μπορούμε να διαφοροποιούμαστε

σε ό,τι αφορά το καλό του Μαυροβουνίου. Το καλό αυτό πρέπει να μας συνδέει" επισήμανε.

Ο κ. Βουγιάνοβιτς ζήτησε οι διαφορές στο Μαυροβούνιο να μετατραπούν σε πλούτο για ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

"Στις αξίες αυτές θα προσηλωθώ στη θητεία μου" είπε ο κ. Βουγιάνοβιτς, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να προωθεί το Μαυροβούνιο ως αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε διεθνείς οργανισμούς, υποστηρίζοντας τη συνέχιση της ένταξης στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Από την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου του Μαυροβουνίου απουσίαζε η πλειοψηφία των βουλευτών, καθώς αποφάσισαν να τη μποϊκοτάρουν σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και οι βουλευτές του μικρότερου εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα της υποψηφιότητας του κ. Βουγιάνοβιτς στις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο στην τελετή ήταν παρών ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβοκάπιτς.

Ταυτόχρονα η ορκωμοσία σκιάστηκε από την "Πορεία κατά της μαφίας", την ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας πολιτών από την Ποντγκόριτσα στο Τσέτινιε στην ιστορική πρωτεύουσα και έδρα του προέδρου της χώρας.

"Θέλουμε να διαμηνύσουμε στον κ. Βουγιάνοβιτς ότι δεν είναι πρόεδρός μας" τόνισε ο διοργανωτής της πορείας διαμαρτυρίας, Μάρκο Μίλαντσιτς.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της ηγεσίας της χώρας, όπως "Κλέφτες" "Σας περιμένουν τα κάτεργα", "Λέκιτς πρόεδρος".

Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν τα μέλη της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Μίλο Τζουκάνοβιτς και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος.

Στις προεδρικές εκλογές στις 7 Απριλίου ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 51,21% και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Μετώπου" Μίοντραγκ Λέκιτς έλαβε ποσοστό 48,79%.

Το εκλογικό επιτελείο του Μίοντραγκ Λέκιτς ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και ζήτησε ακύρωση της διαδικασίας και προκήρυξη νέων εκλογών.

Την επανεκλογή του Φίλιπ Βουγιάνοβιτς χαιρέτισαν - μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα