Μαύρη τρύπα

Στα 7.235 εκατ. ευρώ ανήλθε σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους έναντι στόχου 6.924 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 6.371 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το τετράμηνο Ιανουάριου - Απριλίου 2011 που δόθηκαν στη δημοσιότητα.Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό για ύψος δαπανών 23.292 εκατ. ευρώ το τετράμηνο. Παράλληλα
τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) υστερούν κατά 1.284 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του τετραμήνου που ανέρχεται σε 16.368 εκατ. ευρώ. 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι το έλλειμμα του πρώτου τετραμήνου του 2011 κινείται σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

- Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.460 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, κατά 9,2% που οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 108,6% ή κατά 325 εκατ. ευρώ. 

- Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,4%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 477 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι πρωτογενείς δαπάνες, που όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 0,9% ή κατά 153 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση κατά 42,5% ή 980 εκατ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα