Έρευνα του ΑΘΗΝΑ984 :Φεύγουν οι μετανάστες, λόγω οικονομικής κρίσης (Μέρος 2ο)

Στις πατρίδες τους επιστρέφουν, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, μετανάστες, εργαζόμενοι κυρίως στον κλάδο της οικοδομής και της εστίασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του «ΑΘΗΝΑ 9.84», που παρουσιάζεται στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα Σήμερα».

Μεταξύ άλλων, στους δημοσιογράφους του σταθμού μας, μίλησαν οι:

* ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΜΠΑΚΟΣ, μέλος του Προεδρείου της Ένωσης Συλλόγων Αλβανών μεταναστών Ελλάδας, στον Γιώργο Κύρου:

«Η
οικονομική κρίση επηρεάζει και τη ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και τα μεροκάματά τους μειώνονται ακόμη περισσότερο και οι συνθήκες διαβίωσης χειροτερεύουν. Είναι κάποιες κατηγορίες μεταναστών -μπορώ να μιλήσω για τους Αλβανούς, που είναι κι η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στην Ελλάδα-, οι οποίες έχουν επιστρέψει, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν πλέον, δεν είχαν τη δυνατότητα της εργασίας που έκαναν εδώ στην Ελλάδα, τα χρόνια που ζούσαν εδώ. Αυτές οι κατηγορίες είναι, κυρίως, μετανάστες που ασχολούνταν με τις κατασκευές και τις οικοδομές...  Είναι μια άλλη κατηγορία, οι οποίοι είναι άνω των 60, που έχουν έρθει εδώ και χρόνια. Έχουν μεν τις οικογένειες τους εδώ, αλλά έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στην Αλβανία. Με την κρίση, η απόφασή τους επισπεύδεται και επιστρέφουν ήδη... Ενώ όσοι έχουν αγοράσει και σπίτια, έχουν δάνεια, πιστεύω ότι θα αντέξουν ακόμα και θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων, μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. Γνωρίζω, ότι εκ μέρους του αλβανικού κράτους έχουν δημιουργηθεί κάποιες προϋποθέσεις, έχει αλλάξει μια νομοθεσία για τον επαναπατρισμό των Αλβανών στη χώρα τους».

* ΑΡΤΙΑΝ ΚΥΡΙΤΣΗΣ, Αλβανός επιχειρηματίας:

«Η Αλβανία, τα τελευταία χρόνια, σαφώς και είναι χώρα επί ανάπτυξη. Υπάρχει ενδιαφέρον προς όλες τις κατευθύνσεις και θέσεις εργασίας, και κυρίως στην οικοδομή και σε άλλα. Μην ξεχνάμε, ότι γίνονται μεγάλα έργα -δρόμοι, αεροδρόμια, στάδια-, τα οποία δεν υπήρχαν, και στον τομέα της συντήρησης και παροχής υπηρεσιών και άλλα. Εκεί ένας μετανάστης βρίσκει πράγματι χώρο, λόγω του ότι κουβαλάει μαζί του στην επιστροφή, όχι μόνο τις οικονομίες του, αλλά κυρίως την τεχνική και εμπειρία και κυρίως νοοτροπία. Αυτό είναι που πιάνει τόπο εκεί και κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός ντόπιου και ενός ξένου πλέον ή μετανάστη, ο οποίος δούλεψε πολλά χρόνια σε τελείως διαφορετικές συνθήκες... Ήδη υπάρχει ρεύμα μεταναστευτικό... Κυρίως αυτοί που επιστρέφουν, πηγαίνουν σε μεγάλα κέντρα, για να πάρουν όσο γίνεται περισσότερο κέρδος και εργασία».

* ΚΛΕΒΕΣ ΜΠΙΤΡΟ, διευθυντής υπουργείου Εργασίας της Αλβανίας:

«Ασφαλώς έχουμε διαπιστώσει κάποιο ρεύμα Αλβανών μεταναστών, που επιστρέφει στην πατρίδα τους. Και, κυρίως, από την Ελλάδα, κατά την περίοδο 2010 - 2011 έχουμε περίπου χίλιους μετανάστες που έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους και προσπαθούμε να τους εντάξουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Κυρίως, η επιστροφή έχει να κάνει με την οικονομική κρίση, βεβαίως, επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες περνάνε κάποιες δυσκολίες τώρα και η Ελλάδα είναι η χώρα που
Keywords
Τυχαία Θέματα