«Λύση μέχρι τη Δευτέρα»

Με τον χρόνο να πιέζει και την ΕΚΤ να διαμηνύει στη Λευκωσία ότι η παροχή ρευστότητας σταματά τη Δευτέρα, τελική πρόταση παρουσιάζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε νέα σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης ανέφερε πριν από λίγο εξερχόμενος

του προεδρικού μεγάρου της Κύπρου ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Στο πλαίσιο των λύσεων που προωθούνται προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ο διαχωρισμός σε καλή και κακή της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία προς το παρόν διαψεύδει τις φήμες περί κλεισίματος και αναφέρει ότι έχει καταθέσει αίτημα στο υπουργείο οικονομικών για άμεση ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα πάντως με το σενάριο αυτό, η νέα «καλή» τράπεζα οδηγείται σε αναδιάρθρωση και εξοικονομούνται 2 δισ. ευρώ. Δεσμεύονται επίσης 2,8 δισ. από ταμεία πρόνοιας μέσω ενός έκτακτου επενδυτικού ταμείου στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν οικειοθελώς και φυσικά πρόσωπα.

Το 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται για να συμπληρωθούν τα 5,8 δις πιθανότατα θα βρεθεί από κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 1-1,5%. Πάντως η μεταφορά των μη εγγυημένων καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μια κακή τράπεζα, θα σημάνει κούρεμα των καταθέσεων πολύ παραπάνω από 10%.


Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την προστασία της ρευστότητας, που θα περιλαμβάνει όρια στην διακίνηση χρημάτων με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τις τράπεζες, κυρίως από ξένους

Άγνωστο τι θα γίνει με τις καταθέσεις που έχουν Έλληνες σε υποκαταστήματα της κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει διαβεβαίωση από το υπουργείο οικονομικών ότι είναι διασφαλισμένες και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να καταλήξουν σε ελληνικά χέρια.

Λύση-πακέτο και για τις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προωθεί το Eurogroup. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους που εμπλέκονται στη διαδικασία, η συμφωνία του Eurogroup, προβλέπει την απορρόφηση και των τριών κυπριακών υποκαταστημάτων από μία τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, αυτή την ώρα συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο οικονομικών βρίσκονται εργαζόμενοι των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ζητώντας να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους.

Σκληρή στάση σκοπεύει να τηρήσει το Βερολίνο στις διαπραγματεύσεις με τη Λευκωσία και είναι έτοιμο να αφήσει τις κυπριακές τράπεζες να έρθουν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αν η χώρα δεν συνεισφέρει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας, υποστηρίζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Το περιοδικό Spiegel που αναφέρει πως οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες κατά 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα αναφέρει πως για να σώσουν τα κεφάλαιά τους, οι Γερμανοί πιέζουν υπέρ της λήψης επώδυνων μέτρων.

Το ενδιαφέρον στραμμένο και στη Μόσχα. Στο τραπέζι έχουν μπει συζητήσεις για τις τράπεζες, το αέριο και άλλα θέματα, δήλωσε από τη ρωσική πρωτεύουσα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής ο οποίος τόνισε: "Παραμένουμε στην Μόσχα μέχρι που να έχουμε άσπρο καπνό". Ο Ρώσος ομόλογός του δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα. Με αναθεώρηση, εν τω μεταξύ, της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα, απειλεί ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Όπως είπε, θα θέσει το θέμα στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, τον οποίον θα δει σήμερα στη Μόσχα. Επίσης, ο Μεντβέντεφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών στην Κύπρο έχουν μπλοκαριστεί «για ακατανόητους λόγους».

Keywords
Τυχαία Θέματα