Λύγισε στα πέναλτι

Στον Φάνη Γκέκα έλαχε να είναι ο μοιραίος για την Εθνική μας ομάδα. Ο 34άχρονος επιθετικός είδε την δική του εκτέλεση πέναλτι να σταματά στο αριστερό χέρι του Νάβας, και ουσιαστικά μαζί να... σταματά και το όνειρο της πρόκρισης στους "8" για την Ελλάδα. Η Κόστα Ρίκα πέρασε στα πέναλτι (5-3, 1-1 κανονική διάρκεια) σε ένα ματς που έσπασε καρδιές. Η Ελλάδα ισοφάρισε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Παπασταθόπουλο, το

γκολ του Ρουίς (52΄) με το οποίο προηγούνταν η Κόστα Ρίκα. Η ομάδα της Αμερικής που έπαιξε με παίκτη λιγότερο απο το 66΄(σχεδόν μια ώρα) καθώς αποβλήθηκε -σωστά- ο Ντουάρτε.

Η Εθνική μας έχασε πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Στο 37' με τον Σαλπιγγίδη και στο 93' με τον Μήτρογλου, αλλά και στην παράταση με τους Κατσουράνη στο 100' και Μήτρογλου στο 121' (απίστευτη ευκαιρία, θύμισε εκείνη του Σαλπιγγίδη στο πρώτο ημίχρονο), όπου παίζαμε σαν τη γάτα με το ποντίκι με τον αντίπαλο μας.

Η ομάδας μας στάθηκε αρκετά καλά στο πρώτο ημίχρονο και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πάει στα αποδυτήρια προηγούμενη στο σκορ, την ώρα που δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου. Η Κόστα Ρίκα είχε την κατοχή, αλλά ήταν ανούσια και μοναδική τους αξιόλογη στιγμή ήταν στο 8' με το σουτ του Μπολάνος, το οποίο κατέληξε πάνω από την εστία του Καρνέζη, την ώρα που είχε πέσει στα πόδια του ο Τοροσίδης.

Καλύτερή μας ευκαιρία ήταν αναμφίβολα στο 37'. Ο Χολέμπας έβγαλε μοναδική σέντρα, ο Σαλπιγγίδης έκανε την προβολή από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο Νάβας απέκρουσε με το πόδι και αποσόβησε ένα σίγουρο γκολ. Νωρίτερα, είχαμε δύο σουτ με τον Χριστοδουλόπουλο στο 2' και στο 8', αλλά και μία άστοχη κεφαλιά του Παπασταθόπουλου (δεν την έπιασε καλά έξω από την μικρή περιοχή) στο 15' από το κόρνερ του Καραγκούνη.

Η εκκίνηση στο δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν καλή για την Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί η κεφαλιά του Σαμαρά στο 47' από το φάουλ του Χολέμπας ήταν αδύναμη και κατέληξε στην αγκαλιά του Νάβας, αλλά διότι στο 52' ο Ρουίζ με πλασέ στην κίνηση από πάσα του Μπολάνος, έκανε το 1-0 για την Κόστα Ρίκα, με τον Παπασταθόπουλο και τον Καρνέζη να μένουν ακίνητοι.

Η Εθνική μας προσπάθησε να πιέσει και να επιτεθεί. Στο 66' κέρδισε το αριθμητικό πλεονέκτημα, λόγω της αποβολής του Ντουάρτε (με δεύτερη κίτρινη) για μαρκάρισμα στον Χολέμπας και ένα λεπτό αργότερα η κεφαλιά του Σαμαρά πέρασε αρκετά άουτ. Η προσπάθεια του Χριστοδουλόπουλου στο 69' (επιχείρησε να κάνει κεφαλιά, αλλά ήταν πολύ αδύναμη και άστοχη) δεν βρήκε στόχο, ενώ η προβολή του Μήτρογλου στο 87' από το γύρισμα του Λάζαρου μπλοκαρίστηκε με διπλή προσπάθεια από τον Νάβας.

Τελικά, όπως και με την Ακτή, το «χρυσό» γκολ (αυτό που μας έστειλε στην παράταση) μπήκε στις καθυστερήσεις! Ο Γκέκας σούταρε, ο Νάβας απέκρουσε και στην επαναφορά ο Παπασταθόπουλος με σουτ σε κενή εστία έκανε το 1-1, σηκώνοντας στο πόδι όλον τον κόσμο!

Μάλιστα, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει και τη νίκη από το 90λεπτο με δύο φάσεις στο 93'. Πρώτα ο Χριστοδουλόπουλος σέντραρε, η μπάλα βρήκε στον Ουμάνια και κατέληξε στην αγκαλιά του Νάβας προτού περάσει την γραμμή, ενώ μετά από μερικά δευτερόλεπτα ο Μήτρογλου έπιασε ωραία γυριστή κεφαλιά (από υπέροχη σέντρα Τοροσίδη) και ο Κοσταρικανός τερματοφύλακας απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Το 1-1 ήταν το σκορ της κανονικής διάρκειας και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Με την έναρξη του έξτρα μισάωρου, είχαμε και την πρώτη μας ευκαιρία σε αυτό το διάστημα! Πριν καν συμπληρωθούν 40'', ο Τοροσίδης σέντραρε, ο Ουμάνια δεν την βρήκε καλά και λίγο έλειψε να την στείλει στα δίχτυα της ομάδας του, αλλά ο Νάβας μπλόκαρε. Στο 94' ο Κατσουράνης σέντραρε ωραία, αλλά η κεφαλιά του Γκέκα από εξαιρετική θέση, κατέληξε άουτ, ενώ στο 100' από... δημιουργός, λίγο έλειψε να χριστεί σκόρερ, αλλά το σουτ που επιχείρησε (μετά την ενέργεια του Χολέμπας), αποκρούστηκε σε κόρνερ από τον Νάβας.

Η Κόστα Ρίκα απείλησε με τον Μπρένες στο 106', στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, αλλά ευτυχώς η προσπάθειά του κατέληξε άουτ. Η Εθνική μας έχασε άλλη μία τεράστια ευκαιρία, όταν στο 113' βγήκαμε αντεπίθεση 5 εναντίον 2, με τον Μήτρογλου να δίνει στον Χριστοδουλόπουλο και εκείνον αντί να γυρίσει μέσα στην περιοχή, σούταρε και ο Νάβας απέκρουσε ξανά. Όπως και στο 121' στην προβολή του Μήτρογλου από την κεφαλιά-πάσα του Γκέκα, με την Εθνική μας να χάνει απίστευτη ευκαιρία να τελειώσει το παιχνίδι στην παράταση. Αυτό, πάντως, δεν έγινε και το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, η Κόστα Ρίκα ευστόχησε και στα πέντε πέναλτι και προκρίθηκε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιας και η Εθνική Ελλάδας απώλεσε ένα πέναλτι.

Η Εθνική μας ευστόχησε με τους Μήτρογλου, Χριστοδουλόπουλο, Χολέμπας και αστόχησε με τον Γκέκα.
Για την Κόστα Ρίκα ευστόχησαν οι Μπόρχες, Ρουίζ, Γκονζάλες, Κάμπελ, Ουμάνια και δεν είχαν ούτε ένα χαμένο πέναλτι.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Νάβας, Γκονζάλες, Ουμάνια, Μπόρχες, Ντουάρτε, Μπολάνος (83' Μπρένες), Ντίαζ, Γκαμπόα (77' Ακόστα), Τεχέδα (66' Κουμπέρο), Ρουίζ, Κάμπελ.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης (78' Κατσουράνης), Καραγκούνης, Σάμαρης (58' Μήτρογλου), Σαλπιγγίδης (69' Γκέκας), Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

Τα θερμά του συγχαρητήρια για το "αθλητικό ήθος" που έδειξαν, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στους παίκτες της εθνικής ομάδας. Θερμότατα συγχαρητήρια για την πορεία σας στο Μουντιάλ και για το αθλητικό ήθος που δείξατε! Δώσατε μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σε όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

«'Ολοι οι 'Ελληνες είμαστε περήφανοι για την εθνική μας ομάδα. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος του αγώνα Ελλάδα-Κοστα Ρίκα.

«Κάθε Έλληνας φίλαθλος αισθάνεται απόψε υπερήφανεια για την αξιοπρεπέστατη και πλήρως επιτυχημένη παρουσία της ομάδας μας σε ολόκληρη την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, παρά το σημερινό αποτέλεσμα που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός.


Τα συγχαρητήριά του στους παίκτες της εθνικής ομάδας και όλους του συντελεστές, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τον αγώνα με την Κόστα Ρίκα. «Συγχαίρουμε και κυρίως ευχαριστούμε θερμά την Εθνική μας Ομάδα -τους διεθνείς ποδοσφαιριστές μας και όλους τους συντελεστές- για τον ωραίο αγώνα τους, που μας ανέβασε έως εδώ. Για την αγωνιστικότητα και την αθλητική τους ποιότητα. Για την αντοχή και το πείσμα τους. Για το ήθος και την αξιοπρέπεια που έδειξαν μέσα και έξω από τον αγωνιστικό στίβο» δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα