«Λιωμένο Βούτυρο - Revisited»

Η παράσταση "Λιωμένο Βούτυρο - Revisited" είναι η θεατρική πρόταση της εβδομάδας από τον Αθήνα 9.84.

Υπάρχουν δύο κόσμοι, όπου η μαθηματική υπόθεση "έστω ότι..." χρησιμοποιείται συνεχώς και αδιακρίτως: ο παιδικός και ο θεατρικός. Είναι οι κόσμοι όπου μια σκουριασμένη σακαράκα είναι ένα διαστημόπλοιο και μια τσακισμένη ομπρέλα ένα φονικό όπλο. Η "Συνθήκη", δηλαδή, σε όλο της το μεγαλείο.

Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στο "Λιωμένο Βούτυρο - Revisited".

Η ιστορία είναι πραγματική καθώς πρόκειται για ένα

έγκλημα πάθους  στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του '60. Με αφορμή τον φόνο της νεαρής Λούλας από τον πρώην αρραβωνιαστικό της, ο Σάκης Σερέφας προσέφερε (προ δεκαετίας και βάλε) το έργο στο αναγνωστικό κοινό και ο Σίμος Κακάλας το μετέφερε μερικά χρόνια αργότερα στη σκηνή, χρησιμοποιώντας έξυπνα τις δυνατότητες της θεατρικής αφήγησης,  κάνοντας έτσι φανερούς τους λόγους για τον Έπαινο που έλαβε για τη σκηνοθεσία του έργου από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών.

Δεν πρόκειται για κάποιο αχανές σαιξπηρικό κείμενο: σύγχρονος, απλός λόγος που σε βάζει κατευθείαν στο νόημα. Ο Σερέφας τα υπόλοιπα τα άφησε στον σκηνοθέτη. Όπου "υπόλοιπα", βλέπε αυτοσχεδιασμοί, επικοινωνία με το κοινό, εμβόλιμα σχόλια και αφηγήσεις μαρτύρων του εγκλήματος που έδιναν μεγαλύτερη έκταση στην υπόθεση και όλα αυτά υπό τη συνθήκη μιας απλής θεατρικής πρόβας: "έστω ότι...".

Μια "δύσκολη" παράσταση όχι τόσο για το κοινό όσο για τους ηθοποιούς (Σίμος Κακάλας, Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα): πολύ καλές ερμηνείες (Βραβεία "Κάρολος Κουν" και "Μελίνα Μερκούρη" για την ερμηνεία της Έλενας Μαυρίδου ως "Λούλα"), γρήγορες και επιτυχημένες μεταβάσεις από τη μια προσωπικότητα στην άλλη, στοιχείο που κάνει τους ρόλους εξαντλητικούς.

Εκείνο που κερδίζει τις εντυπώσεις, είναι η χρήση της μάσκας: εδώ, ως το "μέσον" που ορίζει τη μετάβαση από τον ρόλο του ήρωα ή του αφηγητή στον ρόλο του μάρτυρα του εγκλήματος. Δεν είναι η μάσκα που εντυπωσιάζει ως αντικείμενο , αλλά η μελέτη της σωματικής κίνησης καθώς η μάσκα - μεταξύ άλλων - "φιμώνει" το πρόσωπο και μαζί όλα τα εκφραστικά του μέσα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: Αναφορικά με τους αυτοσχεδιασμούς και τα συνειρμικά σχόλια, που δεν έλειψαν στιγμή, αν και χάριζαν κωμικές στιγμές στην δραματική υπόθεση του έργου, αρκετές φορές λόγω της διάρκειάς τους αποσπούσαν την προσοχή από την ιστορία και κούραζαν τον θεατή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από εμάς, το "Λιωμένο Βούτυρο" παίρνει σίγουρα το πράσινο φως. Θα παρακολουθήσετε μια άρτια, "δουλεμένη" παράσταση, από μια έμπειρη ομάδα συντελεστών. Καλή διασκέδαση!

Κωνσταντίνα Βρεττού
ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ:

Θέατρο Θησείον, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή.

Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή: 21:00

Σάββατο: 21:30

Είσοδος: 12 ευρώ / Δωρεάν για τους κατόχους κάρτας ανεργίας      
      

Keywords
Τυχαία Θέματα