Λιγότεροι θανατοποινίτες το 2011

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 35 ετών ήταν οι θανατικές ποινές που επέβαλαν φέτος τα αμερικανικά δικαστήρια. Όπως προκύπτει από έκθεση του Κέντρου Ενημέρωσης για τη Θανατική Ποινή, το χαμηλό ποσοστό των θανατικών ποινών αποδίδεται στην αυξημένη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Το 2011, καταδικάστηκαν σε θάνατο μόλις 74 άτομα σε όλες τις Πολιτείες, ενώ το αντίστοιχο νούμερο το 2010 ήταν 112 και το 2000 ήταν 224. «Είτε οφείλεται σε ανησυχία για ένα άδικο και κοστοβόρο μέτρο, είτε

σε αμφιβολίες για την πραγματική ενοχή του κατηγορουμένου, ή ακόμη και στην γενική αίσθηση ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα λανθασμένα, ένα είναι το γεγονός, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τη θανατική ποινή», σχολίασε ο διευθυντής του Κέντρου, Richard Dieter.

Πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στον αμερικανικό Τύπο δείχνει ότι τη θανατική ποινή υποστηρίζει σήμερα το 61 τοις εκατό (61%) των Αμερικανών, ποσοστό υψηλό μεν, αλλά σημαντικά κατώτερο από τα ποσοστά προηγούμενων ετών.

Επιπλέον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια αρκετές Πολιτείες έχουν θέσει εκτός νόμου τη θανατική ποινή, μεταξύ των οποίων το Ιλινόις, η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσει και το Νέο Μεξικό. Η θανατική ποινή στις ΗΠΑ κρίθηκε καθ' όλα συνταγματική το 1976, όταν στην απόφαση Gregg v. Georgia το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι επιτρέπεται, εφόσον πληρούνται κάποιες τυπικές προϋποθέσεις και δεν επιβάλλεται αυθαίρετα.

Έκτοτε έχουν εκτελεστεί 1277 θανατικές καταδίκες, το 37 τοις εκατό (37%) εκ των οποίων στο Τέξας.

Keywords
Τυχαία Θέματα