Κυριάρχησε η ανεργία

Τις βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν επιφέρει οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα την ανεργία, συζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τη Γαλλία να ζητά ευελιξία και τη Γερμανία να επιμένει ότι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας θα φέρει ανάπτυξη. Την ανάγκη να επανασχεδιαστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανεργία, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς,
στην παρέμβασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, ειδική μέριμνα για έναρξη επιχειρήσεων από νέους, με χαμηλότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές. Ήδη, προσερχόμενος στη Σύνοδο ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί στο πρόβλημα της ανεργίας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία»

«Δίνουμε έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων» τόνισε η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. «Υπάρχουν χρήματα αλλά πρέπει να φτάσουν και στους ανθρώπους για να αποκτήσουν δουλειές οι νέοι», τόνισε η κ. Μέρκελ στη συνέχεια κι επεσήμανε ότι οι αρχηγοί κρατών θα φροντίσουν να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του περασμένου καλοκαιριού για το Σύμφωνο Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με φόντο την πρόσφατη παραδοχή του ότι η χώρα του δεν θα πιάσει φέτος -αλλά το 2014- τον στόχο για το έλλειμμα, πράγμα που προκαλεί τη δυσφορία του Βερολίνου, που ζητεί ταχύτερη υλοποίηση μέτρων και όχι παρεκκλίσεις, ο κ. Ολάντ, λοιπόν, επισήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ είναι υπερβολικά «άκαμπτη» και ζήτησε περισσότερη «ελαστικότητα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, από την πλευρά του, είπε ότι η ανάπτυξη και η εργασία «δεν είναι πράγματα που μπορούν οι κυβερνήσεις να αγοράσουν», και πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για να βρεθεί η σωστή ισορροπία.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε λόγο για ανταγωνιστικότητα που δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσον για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι η ΕΕ κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μία κοινωνική επανάσταση. Κι όπως υποστήριξε, η Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες από χώρες της ΕΕ διαδήλωναν στις Βρυξέλλες, κατόπιν καλέσματος των συνδικάτων, φωνάζοντας «ΗΑΒΕΜUS AUSTERITAS» δηλ. «έχουμε λιτότητα».
Keywords
Τυχαία Θέματα