Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία με τρόικα

Μια δήλωση που φέρεται να έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφοντας τον Σιωνισμό ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, απειλεί να επισκιάσει τη σημερινή επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Τουρκία σήμερα, την πρώτη του σε ένα μουσουλμανικό έθνος αφού ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Ο Κέρι έφθασε πριν από λίγη ώρα στην Άγκυρα.

ΟΑμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με την πολιτικήκαι πολιτειακή ηγεσία

της Τουρκίας και να έχει συνομιλίες σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία αλλά και για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος,από την ενεργειακή ασφάλεια ως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Όμωςη δήλωση του Ερντογάν σε ένα φόρουμ που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη αυτήν την εβδομάδα προκάλεσε την έντονη καταδίκη του Ισραηλινού ομολόγου του, του Λευκού Οίκου και του Γενικού Γραμματέα Μπαν Γκι-μουν και ρίχνει τη σκιά της στην επίσκεψη.

«Αυτόήταν ιδιαίτερα προσβλητικό, ειλικρινά, το να αποκαλείται ο Σιωνισμός έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος τηςκυβέρνησης Ομπάμα. «Έχει πράγματι διαβρωτικές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις, συνέχισε. «Προφανώς, διαφωνούμε βαθιά με αυτήν την άποψη».

«Είμαιβέβαιος ότι ο υπουργός (σ.σ. Εξωτερικών) θα εκφράσει με σαφήνεια το πόσο θορυβηθήκαμε όταν ακούσαμε την δήλωση αυτή», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

ΗΟυάσινγκτον χρειάζεται όλους τους συμμάχους που μπορεί να έχει καθώς πλοηγείται στα ταραγμένα πολιτικά νερά της Μέσης Ανατολής και θεωρεί τηνΤουρκία παίκτη-κλειδί σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στη Συρία και τους σχεδιασμούς για την εποχή «μετά» τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Αλλά η κατάρρευση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ υπονομεύει τις ελπίδες των ΗΠΑ ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να διαδραματίσειέναν ευρύτερο ρόλο στην περιφέρεια.

«Η σχέση Τουρκίας-Ισραήλ έχειπαγώσει», δήλωσε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος. «Θέλουμε να δούμε μιαεξομάλυνση. . . όχι μόνο για χάρη των δύο κρατών αλλά για χάρη της περιφέρειας αλλά και για το συμβολισμό», συνέχισε. «Όχι και τόσο πολύ καιρό πριν είχαμε δύο χώρες που επεδείκνυαν ότι μια κατά πλειονότητα μουσουλμανική χώρα μπορούσε να έχει μια πολύ θετική και ισχυρή σχέση με το εβραϊκό κράτος και αυτό αποτελούσε μια ένδειξη για την περιφέρεια (ότι αυτό είναι) εφικτό», εξήγησε.

Ο Ερντογάν είπε μιλώντας στο 5οΦόρουμ της Συμμαχίας για τους Πολιτισμούς στη Βιέννη την Τετάρτη πως «όπως και με τον Σιωνισμό, τον αντισημιτισμό και τον φασισμό, έχει γίνειαπαραίτητο να θεωρούμε την Ισλαμοφοβία ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο επικεφαλής του σημαντικότερου ευρωπαϊκού εβραϊκούσυμβουλίου καταδίκασε την δήλωση αυτή κάνοντας λόγο περί μιας «επίθεσηςμίσους» εναντίον των εβραίων από μέρους του ισλαμοσυντηρητικού Τούρκου πρωθυπουργού.

Οι σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ από το 2010, όταν άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σκότωσαν εννιά Τούρκους σε ένα πλοίο που μετέφερε βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, σε μια προσπάθεια να σπάσει ο αποκλεισμός της Λωρίδας τηςΓάζας.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν δημοσιεύματα σε τουρκικά αλλά και σε ισραηλινά ΜΜΕ περί εξελισσόμενων προσπαθειών να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις, περιλαμβανομένων μιας συνάντησης διπλωματών τον περασμένο μήνα στη Ρώμη και παραδόσεων στρατιωτικού εξοπλισμού. Τα δημοσιεύματα αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν από καμιά από τις δύο κυβερνήσεις.

Η Συρία θα βρίσκεται -σύμφωνα με αξιωματούχους- στο επίκεντρο όταν ο Κέρι συναντηθεί με τον Ερντογάν και τον πρόεδρο τηςΤουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνεχίζοντας τη συζήτηση που διεξήχθη στη Ρώμη στο πλαίσιο και στο περιθώριο της συνόδου των ‘Φίλων της Συρίας'.

ΟιΗΠΑ ανακοίνωσαν δια στόματος Κέρι στη Ρώμη ότι για πρώτη φορά θα παράσχουν ‘μη φονική' βοήθεια στους Σύρους αντάρτες και ότι θα υπερδιπλασιάσουν την υποστήριξη προς τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.Πάντως οι δυτικές χώρες δεν υποσχέθηκαν να δώσουν στους αντάρτες που δρουν στη Συρία όπλα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα