Κροατία: προτάσεις εργοδοτών

Να μειώσει τις δημοσιονομικές δαπάνες- ιδίως μισθούς και παροχές- κατά 10-15% και όχι να ενισχύσει τη φορολογική επιβάρυνση, για να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού, κάλεσε την Κυβέρνηση της Κροατίας η Ένωση Εργοδοτών της χώρας HUP, μία ημέρα αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης "άνοιξαν" για το νεότερο μέλος της τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP).

Οι εκπρόσωποι της HUP παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου μία ανάλυση βασισμένη στην εμπειρία οκτώ χωρών- μελών της ΕΕ, που ολοκλήρωσαν ή βρίσκονται

εν μέσω της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Σύμφωνα με την ανάλυση, την οποία εκπόνησε η κροατική εταιρεία μακροοικονομικών μελετών και προβλέψεων "Arhivanalitika", οι παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού ήταν επτά φορές λιγότερο αποτελεσματικές σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή από την πλευρά των δαπανών.

Η ανάλυση δείχνει ότι η αύξηση των φόρων και της μη φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των πολιτών ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και την εξυγίανση της οικονομίας. "Από την άλλη πλευρά, η προσαρμογή των δαπανών εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα για τον προϋπολογισμό και την έξοδο από την ύφεση, καθώς και τη δυνατότητα για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της EDP", ανέφερε η ο διευθυντής της "Arhivanalitika", Βέλιμιρ Σόνγιε.

Σε όλες τις εξεταζόμενες περιπτώσεις των χωρών (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία, που εξήλθαν από την EDP και Τσεχία, Σλοβενία, Σλοβακία και Πολωνία που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία) οι δημοσιονομικές προσαρμογές επικεντρώθηκαν πρώτα στους μισθούς του δημοσίου τομέα, ενώ οι συντάξεις παρέμειναν σχεδόν παντού ανέγγιχτες, κάτι που συστήνεται και στην περίπτωση της Κροατίας.

"Οι συντάξεις δεν θα πρέπει να περικοπούν, όμως ο προϋπολογισμός για τους μισθούς, τις παροχές και άλλα επιδόματα στον δημόσιο τομέα αντιστοιχεί σε περίπου 18% του ΑΕΠ και η διόρθωσή του σε ποσοστό 10-15%, θα καταστήσει ρεαλιστικό το ποσό των 7,5 δισ. κούνα, το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς σχεδιάζει να εξοικονομήσει φέτος", σημείωσε ο κ.Σόνγιε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εικασίες πιθανής παρέμβασης στον δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος (επαγγελματική ασφάλιση), ο διευθυντής της HUP, Νταβόρ Μάγιετιτς δήλωσε ότι δε θα ήταν σοφό να καταργηθεί ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, ενώ ένα ενδεχόμενο προσωρινό πάγωμα των πληρωμών σε αυτόν θα εξασφάλιζε μία εφάπαξ ενίσχυση των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά θα δημιουργούσε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον με τις πληρωμές επιδομάτων σύνταξης στους πολίτες, των οποίων τα χρήματα θα κατευθύνονταν σε αυτήν τη φάση στο προϋπολογισμό.

Σχολιάζοντας, τόσο τις συστάσεις προς την Κροατία- στο πλαίσιο της EDP- να καταστεί η αγορά εργασίας περισσότερο ευέλικτη, όσο και την πιθανότητα μίας γενικής απεργίας, που υποστηρίζουν οι οι συνδικαλιστικές ενώσεις, ο κ.Μάγιετιτς είπε ότι δε διαπιστώνει κανένα λόγο για απεργία, καθώς οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στην εργατική νομοθεσία δεν απειλούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

"Οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία είναι μικρές και κατά κύριο λόγο επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να οργανωθούν πιο απλά, μέσω ευέλικτων ωραρίων εργασίας, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν το δικαίωμα στην απεργία, ωστόσο, αυτό δεν θα δημιουργήσει λύσεις, αλλά θα επιδεινώσει περαιτέρω τον κοινωνικό διάλογο, ακόμη περισσότερο τη στιγμή που δεν είναι σαφές τι επιθυμούν τα συνδικάτα", ανέφερε ο κ.Μάγιετιτς, προσθέτοντας ότι είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα το οποίο αποθάρρυνε την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα