Κροατία: δαδικτυακή δίωξη

O ιδρυτής του portal "Index.hr" Ματίγια Μπάμπιτς οδηγήθηκε χθες για εξηγήσεις σε αστυνομικό τμήμα του Ζάγκρεμπ, επειδή δημοσίευσε εικόνα που απεικόνιζε σβάστικα με το μοτίβο της σκακιέρας στην κροατική σημαία με αφορμή τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το γάμο, στο οποίο η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε υπέρ του καθορισμού του γάμου ως ένωση άνδρα και γυναίκας.

Εναντίον του θα ασκηθεί δίωξη, ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση του Ζάγκρεμπ.

"Λόγω δημοσίευσης στο δικτυακό

τόπο ακατάλληλου περιεχομένου, στο οποίο μέρη του θυρεού και της σημαίας της Κροατίας χρησιμοποιήθηκαν με τρόπο αντίθετο στις διατάξεις του νόμου για τον εθνικό θυρεό, τη σημαία και τον ύμνο της Κροατίας κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ζάγκρεμπ ο συντάκτης του κειμένου" ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο Ματίγια Μπάμπιτς επιβεβαίωσε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι είναι δημιουργός της αμφιλεγόμενης εικόνας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι "μετά τη συζήτηση και τη συλλογή στοιχείων διαπιστώθηκε ότι παραβίασε το άρθρο 4 του προαναφερόμενου νόμου και γι' αυτό θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός".

Στο άρθρο 4 του νόμου αναφέρεται ότι "τμήματα του εθνικού θυρεού ή της σημαίας της Δημοκρατίας της Κροατίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό μέρος άλλων εμβλημάτων ή σημάτων υπό τον όρο να μην προσβάλλουν το κύρος και την αξιοπρέπεια της Κροατίας".

Ο Ματίγια Μπάμπιτς έγραψε χθες στο Facebook: "Μετά από δεκάδες email με απειλές για μηνύσεις και αντίποινα αναγκάστηκα να αλλάξω την εικόνα. Στην υπάρχουσα πρόσθεσα καθολικούς ναζί ιερείς. Λένε ότι πρόσβαλα την αξιοπρέπεια του κροατικού λαού. Ποια αξιοπρέπεια;"

Αργότερα, από το αστυνομικό τμήμα, μέσω κινητού, έγραψε το μήνυμα: "Όταν η απεικόνιση του φασισμού είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το φασισμό".

Εν τω μεταξύ, στο Facebook δημιουργήθηκε σελίδα "Στήριξη στον Μάτιγια Μπάμπιτς", στην οποία έκαναν μέχρι στιγμής like περισσότεροι από 600 άνθρωποι.

Στην ιστοσελίδα Tportal υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 151 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ότι "όποιος εκθέτει σε γελοιοποίηση, περιφρόνηση ή σοβαρή περιφρόνηση την Κροατία, τη σημαία, το θυρεό ή τον ύμνο της Κροατίας, του έθνους, των εθνικών κοινοτήτων ή των μειονοτήτων που ζουν στη Δημοκρατία της Κροατίας, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών χρόνων".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα