Κρίσιμη συνεδρίαση για τα προαπαιτούμενα

Με το πολιτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που έχουν εκφράσει ενστάσεις ή διαφωνίες, για τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία -για το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα- βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή η κρίσιμη συζήτηση του νομοσχεδίου ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στις 3 τα ξημερώματα.

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφάσισε υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος και της πρότασης της διάσκεψης.

Μετά το τέλος της επί της διαδικασίας της ψηφοφορίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα του προεδρεύοντος στον α' αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο.

Το ΚΚΕ έθεσε θέμα για το κατ΄ επείγον του νομοσχεδίου ζητώντας ψηφοφορία.

Παίρνοντας το λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τηρούμε το Σύνταγμα ακόμη και σε οριακές διαδικασίες. Ουδείς, πρόσθεσε, μπορεί να πει, ότι αυτή η Κυβέρνηση λειτουργεί καθ΄ υπαγόρευση.

Νωρίτερα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής διερωτήθηκε γιατί το νομοσχέδιο δεν μπήκε σε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή από χθες αφήνοντας να εννοηθεί, ότι είναι δική της ευθύνη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση πριν ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σφυροκοπείται, όπως είπε, από το μείζων θεσμικό όργανο της Βουλής, την πρόεδρό της.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας στην αποψινή του ομιλία στην Βουλή, χαρακτήρισε τα σημερινά μέτρα μόνο ως "προκαταβολή", για την έναρξη των πραγματικών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία μετά τις 20 Αυγούστου" τονίζοντας ότι "δεν είναι σε καμιά περίπτωση το σύνολο των μέτρων.

Σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι "συνολικά το κρατικό χρέος θα αυξηθεί, παρά τη βελτίωση κάποιων όρων αποπληρωμής του".

Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται στις διαβεβαιώσεις της προς την λαϊκή οικογένεια πως δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις, διότι το νομοσχέδιο επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση μιας τράπεζας, πριν την παροχή κρατικής ή κοινοτικής βοήθειας, το οποίο σημαίνει πως "όχι μόνο οι μέτοχοι των τραπεζών αλλά και οι καταθέτες υποχρεώνονται να καλύψουν ως 8% των συνολικών υποχρεώσεων, πριν προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών το κράτος".

Το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί διότι αποτελεί προαπαιτούμενο της Συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και αποτρέπει ένα grexit με αθεράπευτες συνέπειες για τον λαό μας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εισηγούμενος στην Ολομέλεια τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Αφού ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος διαφωνεί με δύο διατάξεις (για την αναγκαστική εκτέλεση και την πρωτοβάθμια διαδικασία των πλειστηριασμών) κι όχι με το σύνολο του νομοσχεδίου, δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθεια να αλλάξει τα δύο αυτά κεφάλαια κατόπιν συζήτησης με τους θεσμούς και διατηρώντας εν ισχύ την νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Απαντώντας στο θέμα που τέθηκε εκ μέρους της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ για ανάληψη των πολιτικών του ευθυνών εφόσον εισηγείται ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε πως η διαφωνία του αφορά στα συγκεκριμένα κεφάλαια, η οποία δεν αναιρεί την θετική του κρίση για το σύνολο του νομοθετήματος, το οποίο και κάλεσε το Σώμα να το υπερψηφίσει καθώς έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) απευθυνόμενος στον υπουργός Εσωτερικών Νίκο Βούτση εξέφρασε τη χαρά του που για πρώτη φορά «αναδέχεστε την ιδιοκτησία του προγράμματος». Επέμεινε στη «θεσμική εκτροπή», όπως είπε, της επιστολής της ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να απαντηθεί θεσμικά. «Τέτοιες καταγγελίες δεν μπορούν να περάσουν χωρίς θεσμική απάντηση» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε με βολές εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργώντας ένταση η οποία εκτονώθηκε και με την παρέμβαση από το προεδρείο της Βουλής. Αργότερα, υποστήριξε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας BRRD στο Εθνικό Δίκαιο, που ρυθμίσει τα θέματα της προετοιμασίας των σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης σε επίπεδο τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεν βλέπω γιατί κάποιος συνάδελφος θα πρέπει να καταψηφίσει αυτή την οδηγία, είπε.

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016 η κυβέρνηση θα έχει φέρει συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας, επισήμανε για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Σχετικά με τις απόψεις που διατυπώνονται σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η διαπραγματευτική ομάδα ήταν ενιαία και οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν συλλογικά, ανεξάρτητα από το ποιος προΐστατο σ’ αυτήν, αλλά, όπως σημείωσε, είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους που επέμεναν σε συγκεκριμένη οπτική. Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε όσους πριν από τις εκλογές μιλούσανε για grexit, "να κοιτάξουν τη δική τους ευθύνη για το bank run".

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το ταμείο εξυγίανσης δεν έχει τα χρήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια συστημική κρίση, αλλά, στο ερώτημα αν αυτή η Οδηγία βοηθάει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, απάντησε καταφατικά, αναφέροντας τα σημεία που έχουν να κάνουν με την εγγύηση των καταθέσεων, αλλά και την εποπτεία του εξυγιαντικού μηχανισμού.

Όπως τόνισε, "οι καταθέτες μπορούν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια", για να συμπληρώσει ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν μια καλή αρχή.

Ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε όι με τίμια διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πέτυχε να αποτρέψει το grexit. «Ποτέ το εθνικό νόμισμα και η δραχμή δεν αποτέλεσαν πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως η χρεοκοπία θα έπληττε πιο πολύ τους αδύναμους.

Ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Το Ποτάμι) δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση και ότι δεν χρειάζεται κάποιο μέτρο για την εξυγίανσή τους, αλλά «πρέπει να ηρεμήσουμε τον κόσμο» και αυτός θα επιστρέψει τις καταθέσεις του. Αυτό που χρειάζονται οι τράπεζες είναι πίστη και ηρεμία, τόνισε.


Συνάντηση Τσίπρα - Κωνσταντοπούλου

Συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της κ. Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα της να συναντηθούν, ενώ επίκεντρο της συζήτησης τους θα είναι το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής τόσο στον ίδιο όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τους να ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την εξόφθαλμη αντισυνταγματική διαδικασία με την οποία έχουν εισαχθεί τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα