Επιτάχυνση των διαδικασιών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ -όπως επισημαίνεται- καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντηση τους, στο Βερολίνο μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου. Ο κ. Τσίπρας

αναμένεται να έχει, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής των 28 για τη μεταναστευτική κρίση, και σύντομη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή. Οι πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσερχόταν με πολιτικό τελεσίγραφο στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Και τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει. Σύμφωνα πάλι με το πρακτορείο Ρόιτερς, η Άγκελα Μέρκελ αναμενόταν να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα να προχωρήσει ταχύτερα ώστε να συμφωνηθούν οι λεπτομερείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι κρίσιμες για να ξεκλειδωθούν τα διεθνή κεφάλαια διάσωσης πριν η Αθήνα ξεμείνει από ρευστότητα.

Επιπλέον, δημοσίευμα της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ αναφέρει ότι με δεδομένη τη σύγχυση στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ οι πολιτικοί ηγέτες των εταίρων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα συνομιλούν απευθείας με τον Τσίπρα, ο οποίος θεωρείται σχετικά μετριοπαθής και διαλλακτικός. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν στις επόμενες εβδομάδες θα καταφέρει να πείσει την κυβέρνησή του να αποδεχθεί μία σαφή μετριοπαθή ατζέντα.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής, αίσθηση προκαλεί η διαρροή του προσχεδίου συμπερασμάτων των 28 από την οποία προκύπτει ότι μόνο 5.000 πρόσφυγες προβλέπεται ότι θα μετεγκατασταθούν εντός της Ευρώπης, ενώ δεν προβλέπεται σημαντική επέκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, αλλά αντιθέτως προετοιμασίες για τον εντοπισμό και την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές ανθρώπων, στοιχείο που παραπέμπει σε "στρατιωτικές επιχειρήσεις".

"Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η σοκαριστική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο υπογραμμίζουν την ανάγκη για την Ε.Ε. να αναπτύξει μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική μετανάστευσης, που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, ειδικότερα στην πρώτη γραμμή των μεσογειακών χωρών" δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες πιέσεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας, υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, είναι καιρός η ΕΕ να ευαισθητοποιηθεί πραγματικά με ένα συγκροτημένο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο σχέδιο.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για αύξηση κονδυλίων και διαμόρφωση ενός πλαισίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ τόνισαν ότι θα επιδιωχθεί από ελληνικής πλευράς να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του θέματος ενόψει του καλοκαιριού που θα είναι αυξημένες οι πιέσεις με δίκαιη κατανομή οικονομικών βαρών και φιλοξενία νόμιμων προσφύγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα