«Για μισθούς τα διαθέσιμα»

«Τα ταμειακά διαθέσιμα τα θέλουμε ώστε αν χρειαστεί με αυτά να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μιλώντας στον 9.84.

Εξέφρασε την διαφωνία του με την πρακτική της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τονίζοντας πως καλύτερο είναι να μην υπάρξει άλλη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Θανάσης Πετράκος, μίλησε στις 23/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Σήμερα είναι η επέτειος

του 2010, όταν ο κ. Παπανδρέου πήγε στο Καστελλόριζο και μας έβαλε στο μνημόνιο. Πόσο ήταν το χρέος μας τότε; 125%. Πόσο έκλεισε το 2014; 179,4%. Άρα, λοιπόν, τι έγινε αυτά τα πέντε χρόνια; Οι δανειστές μαζί με τις πρόθυμες κυβερνήσεις κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να απαιτούν περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού. Αυτό είναι έξω από τη λογική. Όταν έχουν δημιουργήσει μία καταστροφή, οφείλουν να αναλάβουν και το μέρος των ευθυνών τους, αφού οι ίδιοι μιλούν για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Δεν μπορεί από τη μία μεριά να μιλούν για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και από την άλλη μεριά να αντιδρούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού και να θέτουν ζητήματα περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Αυτά είναι παράλογα πολιτικά ζητήματα».

Δημοσιογράφος: Το λέμε σε όλους τους τόνους, ως ελληνική κυβέρνηση, ότι αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές, δηλαδή να υπάρξει περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Προφανώς μία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα δεχθεί αυτά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι απολύτως κατανοητό. Αυτό σημαίνει όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, έτσι δεν είναι;

Θ. Πετράκος: «Βεβαίως και θα το κάνει αυτό και το κάνει ήδη. Γι' αυτό προχώρησε και στη συγκέντρωση των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να είναι συγκεντρωμένα σε μία τράπεζα και να υπάρχει κεντρική διαχείριση, διότι πρώτα από όλα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις».

* Για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία οι δήμοι πρέπει να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος:

Δημοσιογράφος: Άρα, δηλαδή τα διαθέσιμα από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτά τα οποία ζητούνται εθελοντικά από τα ασφαλιστικά ταμεία προορίζονται για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις;

Θ. Πετράκος: «Αν χρειαστεί, ένα μέρος, 400 εκατομμύρια μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Δηλαδή, με την έκδοση repos, δεκαπενθήμερη ανακύκλωση εσωτερικού δανεισμού».

Δημοσιογράφος: Άρα, για να καταλάβουμε, διότι εχθές μπερδευτήκαμε με δέκα κατά σειρά συνεντεύξεις του κου Μάρδα, το ποσό το οποίο είναι η γκρίζα ζώνη είναι αυτό το οποίο εξ' αρχής είχε πει ο κ. Μάρδας, δηλαδή τα 400 εκατομμύρια, έτσι δεν είναι;

Θ. Πετράκος: «Ναι. Αυτά που υπολείπονται. Αυτό τουλάχιστον έχει πει. Ο κ. Μάρδας το γνωρίζει καλύτερα από όλους μας».

Δημοσιογράφος: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν σφοδρότατα την προηγούμενη κυβέρνηση για την έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Μέχρι στιγμής αυτούς τους τρεις μήνες η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει προχωρήσει σε δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αναρωτιέμαι εάν αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο τουλάχιστον εσείς θεωρείτε ότι πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης...

Θ. Πετράκος: «Τουλάχιστον για την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούσε την επαναλειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, όπου υπήρχαν σε σχέση με τον εκκαθαριστή κρίσιμες ημερομηνίες, όχι μόνο δεν υπήρξε αντίδραση αλλά, υπήρξε ανακούφιση και στους αγρότες και στους εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Όσον αφορά στην δεύτερη Πράξη οπωσδήποτε είναι γνωστές οι αντιδράσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που θα έλεγα εγώ είναι ότι είναι καλό να μην επαναληφθεί άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Δημοσιογράφος: Δεν θα ήταν πιο απλό ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Βούτσης, να καλέσει τους δημάρχους και να τους θέσει τα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα και να τους ζητήσει (σ. σ. να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος), παρά να υπάρξει αυτή η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου;

Θ. Πετράκος: «Απάντησα νομίζω ότι καλό είναι να μην κάνουμε άλλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρέπει να προγραμματίζουμε πιο έγκαιρα, αν υπάρχει κάποιο οξυμένο ζήτημα. Οι δήμαρχοι όμως και οι περιφερειάρχες, για πρώτη φορά στα χρονικά έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σήμερα, θα έρθουν και θα υπάρξει δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και θα υπάρξει αυτό που λέμε ακρόαση φορέων και θα πουν τη γνώμη τους αναλυτικά. Ενώ στο παρελθόν οι Πράξεις τίθονταν προς συζήτηση μετά από κάποιους μήνες. Η κυβέρνηση έκανε αυτή την κίνηση, αλλά αμέσως έθεσε το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή για να μην λειτουργεί η Πράξη ως Πράξη, αλλά να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση».

Δημοσιογράφος: Αυτό προέκυψε μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και πολύ έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης...

Θ. Πετράκος: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι μόλις μπήκαμε μέσα, πριν υπάρξουν οι έντονες αντιδράσεις, αφού ετέθη η πρόταση απ' έξω από τους δημάρχους, ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο Νίκος Φίλης και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας έθεσαν το θέμα στο προεδρείο να προτείνει την παρουσία των δημάρχων... Άρα ήταν και δική μας θέση από την αρχή. Υπήρξε βέβαια μεγάλη αντίδραση και εξηγήσιμη από την αντιπολίτευση -το περιμέναμε-, αλλά δεν ήταν αποτέλεσμα της πίεσης ήταν θέση δική μας...».

Δημοσιογράφος: Άρα έγινε κακή διαχείριση της σχετικής διαδικασίας από τον προεδρεύοντα, τον κ. Διαμαντόπουλο;

Θ. Πετράκος:«Δεν θέλω να σχολιάσω τον συνάδελφο... Μπορεί μερικές φορές να έχουμε μία πιο ελαστική διαχείριση της διαδικασίας».

* Για τον Γ. Βαρουφάκη, τη διαπραγμάτευση και τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ:

«Ο υπουργός Οικονομικών, επειδή δεν είναι του χεριού των δανειστών, όπως ήταν οι προηγούμενοι -να το πω έτσι-, ενοχλεί. Ενοχλεί, αλλά δεν είναι προσωπικό. Εκεί πηγαίνει με απόφαση του πρωθυπουργού να χειριστεί τα ζητήματα. Οι θέσεις που εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών δεν οφείλονται σε κάποια προσωπική του άποψη, αλλά εκφράζει τις θέσεις της κυβέρνησης. Δεν είναι αυτόνομος, είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος. Οι δανειστές όμως ήταν συνηθισμένοι στο "yes men". Όταν εμείς λέμε "οφείλουμε να συνεννοηθούμε, οδηγήσατε μία χώρα στην καταστροφή, δεν μπορείτε να επιμένετε στην ίδια πολιτική, αν θέλετε να διαλύσετε την Ευρωζώνη, με γεια σας με χαρά σας, αλλά εμείς δεν θέλουμε. Αν θέλετε όμως εσείς, κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός, αλλά εμείς να υποταχθούμε, ε όχι. Τελειώσαμε". Αυτό αν θέλουν ας το καταλάβουν, γιατί αυτοί θα χάσουν και η παγκόσμια οικονομία και δεν το λέω εγώ, το είπε ο κ. Μπασού, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος είπε "ενδεχόμενο ατύχημα στην Ελλάδα, θα σημαίνει καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας και διάλυση της ευρωζώνης". Η χώρα μας δεν έχει να χάσει τίποτα. Τα έχει χάσει όλα. Η χώρα μας δεν πρόκειται να χάσει περαιτέρω τίποτα. Τα έχουμε χάσει».

* Για ενδεχόμενο Grexit:

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι, ακόμα κι αν βγει η χώρα από το ευρώ, ό,τι είχε να χάσει το έχασε, και άρα δεν θα είναι ένα καταστροφικό γεγονός;

Θ. Πετράκος: «Καταστροφικό θα είναι περισσότερο για την παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα θα υποστεί ένα προσωρινό σοκ, αλλά θεωρώ ότι μία τέτοια καταστροφή έχει επέλθει, έχουμε φτάσει στον πάτο του βαρελιού. Εμείς, βέβαια, δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την ευρωζώνη. Δεν εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποταχθούμε και να γελοιοποιηθούμε ως κυβέρνηση».

* Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών:

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που τα πράγματα βαίνουν προς ρήξη, το ζήτημα των εκλογών ή του δημοψηφίσματος είναι από τα ζητήματα που τα έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση;

Θ. Πετράκος: «Η κυβέρνηση σήμερα έχει πολύ μεγαλύτερη λαϊκή αποδοχή από την ψήφο που πήρε στις εκλογές. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, δυόμιση μήνες μετά τις εκλογές, να προσφύγουμε (σ.σ. σε εκλογές ή δημοψήφισμα). Από την άλλη μεριά θεωρούμε ότι αυτή την ώρα γίνεται μία τρομακτική πίεση με σκοπό να υποταχθούμε. Όταν θα διαπιστώσουν ότι δεν υποτασσόμαστε, νομίζω ότι δεν θα πάρουν την ευθύνη το να δημιουργήσουν υποτροπή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα