Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το 2011 απονεμήθηκε στον Ντίνο Χριστιανόπουλο, αν και ο Θεσσαλονικιός ποιητής μερικούς μήνες πριν είχε ταχθεί δημόσια «εναντίον» οποιασδήποτε βράβευσης.

«Για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο το να είσαι «εναντίον» είναι καταστατική συνθήκη, αποτελεί το καθεστώς που ορίζει τον άνθρωπο του πνεύματος. Δεν απασχόλησε την επιτροπή λογοτεχνικών βραβείων αν ο Χριστιανόπουλος θα δεχόταν το μεγάλο βραβείο των γραμμάτων, αλλά αποκλειστικά και μόνο αν η πολιτεία όφειλε να τον τιμήσει με αυτό, και η επιτροπή έκρινε πως όφειλε να τον τιμήσει με αυτό» τόνισε κατά την απονομή
των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2011 στο Μουσείο Μπενάκη, ο Δημήτρης Καργιώτης, μέλος της επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων.

«Μετά από εκτενείς συζητήσεις για το έργο, το εκτόπισμα και την προσωπικότητα του Ντίνου Χριστιανόπουλου, η επιτροπή θέλησε να αναγνωρίσει την πολυσχιδή προσφορά του στα ελληνικά γράμματα απονέμοντας του την κορυφαία διάκριση. Ο Ντίνος Χριστιάνοπουλος είναι μια φυσιογνωμία που χαρακτήρισε μια εποχή και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα κεφάλαιο των γραμμάτων μας» πρόσθεσε ο Δ. Καργιώτης.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού απένειμε ο ίδιος τα βραβεία και σημείωσε πως: «Ανανεώσαμε ριζικά τη σύνθεση των επιτροπών των βραβείων, κάνοντας τες πιο πλουραλιστικές και στελεχώνοντας τες με τους κατάλληλους ανθρώπους. Θέλω να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό. Δεν αρκεί να βάλεις μόνο καλούς ανθρώπους, πρέπει να τους αφήσεις να κάνουν και τη δουλειά τους».

«Πριν από δυο χρόνια μιλήσαμε πρώτη φορά για φιλαναγνωσία και χαίρομαι γιατί σήμερα πια τρέχει στο ΕΣΠΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που έχει γίνει ποτέ για τα ελληνικά σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να δουν εντελώς διαφορετικά το λογοτεχνικό βιβλίο. Επιπλέον, για πρώτη φορά η πολιτεία στήριξε με υποτροφίες λογοτέχνες που έκαναν τα πρώτα τους βήματα και έδωσε το βήμα για να προβάλλουν τη δουλειά τους» σημείωσε ο κ. Γερουλανός λίγο πριν απονείμει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα εξ ημισείας, στον Μιχάλη Γεννάρη για το βιβλίο του «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το βιβλίο του «Φαγιούμ».

«Πάρα πολλοί άνθρωποι όπως εγώ, ενίοτε χωρίς τη θέληση τους, αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα στην οποία θέλουν να προσφέρουν. Για μένα το βραβείο ήταν ένα σκούντημα στον ώμο από κάποιον άγνωστο, σαν να μου είπε «καλά πας, συνέχισε». Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω και εύχομαι το καλύτερο για όλη τη γενιά μου που βρίσκεται μπροστά στο δίλλημα να δουλέψει εδώ ανασφάλιστη με 400 ευρώ ή να φύγει στο εξωτερικό» ανέφερε ο 31χρονος συγγραφέας του «Φαγιούμ», ο οποίος από το 2004 ζει στο Λονδίνο.

«Εύχομαι αυτό το παράτολμο μεταφραστικό πείραμα να μην ατυχήσει» ανέφερε στην κατάμεστη αίθουσα, στο δεύτερο όροφο του μουσείου Μπενάκη, ο Δημήτρης Μαρωνίτης για τη μετάφραση στο «Ιλιάς του Ομήρου», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά.

Το Βραβείο Μ
Keywords
Τυχαία Θέματα