Κόσοβο: Νέα έρευνα για την εμπορία οργάνων

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη στο Κόσοβο ξεκίνησε νέα έρευνα για εμπορία οργάνων σε βάρος οκτώ ατόμων σήμερα, επομένη της καταδίκης σε ποινές κάθειρξης έως οκτώ ετών πέντε Κοσοβάρων γιατρών, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι έκαναν παράνομες μεταμοσχεύσεις στην κλινική Medicus της Πρίστινα, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

"Οκτώ άνθρωποι αποτελούν το αντικείμενο έρευνας για οργανωμένο έγκλημα, εμπορία οργάνων, πρόκληση τραυματισμών, κατάχρηση εξουσίας και αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος", διευκρινίζει η ευρωπαϊκή

αποστολή στο Κόσοβο Eulex σε ανακοίνωσή της, στην οποία δεν κατονομάζει τους υπόπτους.

Η Eulex σημειώνει επίσης ότι η νέα έρευνα "στηρίζεται σε αυτές που έγιναν στο πλαίσιο της υπόθεσης Medicus, όπως και σε στοιχεία που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της δίκης" που ολοκληρώθηκε χθες.

Οι οκτώ νέοι ύποπτοι "ήταν άμεσα ή έμμεσα υφιστάμενοι των μελών της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας" που εμπλέκεται στην υπόθεση Medicus, σύμφωνα με την Eulex.

"Χωρίς την υποστήριξη και την συνέργεια των υπόπτων αυτών, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας που εμπλεκόταν στην υπόθεση Medicus δεν θα ήταν ικανά να κάνουν τις προετοιμασίες (...), να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ούτε να προσπαθήσουν να αποκρύψουν τις παράνομες δραστηριότητές τους", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Χθες ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε τους πέντε Κοσοβάρους γιατρούς σε ποινές έως και οκτώ ετών κάθειρξης για εμπορία οργάνων στην κλινική Medicus, η οποία έκλεισε το 2008 όταν αποκαλύφθηκε η εμπορία οργάνων από το κύκλωμα αυτό, το οποίο είχε απλώσει τα πλοκάμια του στην Ευρώπη, την βόρεια Αμερική, την Ασία ως και την Μέση Ανατολή.

Περισσότερες από 30 αφαιρέσεις και μεταμοσχεύσεις νεφρών είχαν γίνει παράνομα στην κλινική αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Στους δωρητές, οι οποίοι στρατολογούνταν σε φτωχές χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, το κύκλωμα αυτό δεσμευόταν για την καταβολή ποσού 15.000 ευρώ για τα όργανά τους, ενώ οι λήπτες κατέβαλαν έως και 100.000 ευρώ για τα μοσχεύματα αυτά.

Η Eulex, η αποστολή της ΕΕ που ανέλαβε καθήκοντα μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, έχει επιφορτιστεί να αναλαμβάνει τις υποθέσεις που κρίνονται εξαιρετικά ευαίσθητες για την τοπική δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα