Κόσοβο: Δηλώσεις Άστον για τις εκλογές

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτυχή διεξαγωγή των χθεσινών επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο, στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα και δήλωσε ότι έγινε ένα τεράστιο βήμα στην πορεία της Σερβίας και του Κοσόβου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

"Είμαστε ικανοποιημένοι, επειδή βλέπουμε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα άρχισαν να φθάνουν, αν και ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα για την έκβαση των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν ειρηνικά" ανέφερε η κ.

Άστον σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους ενόψει της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

"Είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Σερβίας και του Κοσόβου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε η κ. Άστον.

Αναμένεται, η κ. Άστον να ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο, ο δεύτερος γύρος των οποίων έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου, αλλά με δεδομένο ότι η εκλογική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, οι υπουργοί δεν θα συζητήσουν σήμερα για το θέμα αυτό.

Το μεγαλύτερο μέρος της διήμερης υπουργικής συνόδου είναι αφιερωμένο στην κατάσταση στη Συρία, στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο πρόβλημα των προσφύγων και στην κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ θα διεξαχθεί στα μέσα του επόμενου μήνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που προγραμματίστηκε για τις 20 Δεκεμβρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν μέχρι τότε το σχέδιο πλατφόρμας για τις διαπραγματεύσεις της Σερβίας και την πρόταση απόφασης για την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα