Ο Φρανσίς Κολόμπ έφθασε στη Γαλλία

Ο 63χρονος Γάλλος μηχανικός Φρανσίς Κολόμπ, ο οποίος κρατείτο όμηρος στη Νιγηρία επί ένδεκα μήνες από ισλαμιστική οργάνωση, έφθασε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, ελεύθερος πλέον, μετά την θεαματική απόδρασή του από το κελί του στη Νιγηρία.

Το αεροσκάφος που τον μετέφερε από την Αμπούζα έφθασε νωρίς το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Βιλακουμπλέ, νοτιοδυτικά του Παρισιού, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό. Στο ταξίδι αυτό τον συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο Κολόμπ ο οποίος είχε απαχθεί στις 19 Δεκεμβρίου του 2012 από τριάντα ένοπλους
της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρου στη βόρεια Νιγηρία όπου εργαζόταν για ένα πρόγραμμα αιολικού πάρκου, εμφανίστηκε χθες, ελεύθερος πλέον, αλλά ιδιαίτερα καταπονημένος.

«Είναι εξασθενημένος, έχασε 30 κιλά» μετά την απαγωγή του αλλά «διατηρεί το ψυχική του σθένος χάρη σε διανοητικές και σωματικές ασκήσεις που έκανε» κατά την ομηρεία του, δήλωσε ο διπλωμάτης Ντιντιέ Λε Μπρετ του υπουργείου Εξωτερικών που μετέβη στη Νιγηρία για να οργανώσει τον επαναπατρισμό του Κολόμπ. Ο τρόπος με τον οποίο «άδραξε την ευκαιρία» να αποδράσει, μόνος, και να φθάσει σε ένα αστυνομικό τμήμα, δείχνει σε ποιο σημείο διατήρησε «το μαχητικό του πνεύμα».

Η απόδραση του Κολόμπ, για την κατάσταση της υγείας του οποίου ανησυχούσε η οικογένειά του κατά την ομηρεία του «αξίζει όσο ένα βιβλίο περιπέτειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από το Ισραήλ όπου βρισκόταν χθες όταν ανακοίνωσε την είδηση της «απελευθέρωσης» του Κολόμπ.

Οι συνθήκες απόδρασής του παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Σύμφωνα με την εκδοχή των γαλλικών αρχών, ο Κολόμπ κατάφερε να διαφύγει από τους απαγωγείς του στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών κατά την επιχείρηση του νιγηριανού στρατού εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης που τον κρατούσε στη βόρεια Νιγηρία.

Σύμφωνα με τη νιγηριανή αστυνομία, ο Κολόμπ, ο οποίος κρατείτο τους δύο τελευταίους μήνες στην πόλη Ζάρια του νότιου κρατιδίου Καντούνα, απέδρασε το Σάββατο, την ώρα της προσευχής των φρουρών του.

Οι δύο αυτές εκδοχές συνδυάζονται, αναφέρει γαλλική πηγή.

Ο Γάλλος κατάφερε να βγει από την πόρτα του κελιού του η οποία δεν ήταν κλειδωμένη, έτρεξε στο δρόμο, σταμάτησε ένα ταξί-μηχανάκι που τον μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα της Ζάρια.

«Θα ήταν προτιμότερο να ακούσουμε τον ίδιο για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε χθες ο πρόεδρος Ολάντ τονίζοντας ότι η Γαλλία θα συνεχίσει «να εργάζεται ακατάπαυστα» για την απελευθέρωση επτά Γάλλων που κρατούνται όμηροι στη Συρία, το Μαλί, τη Νιγηρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα