«Κοντά σε λύση για το ελληνικό χρέος»

Την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση μιας λύσηςγια το ελληνικό χρέος, εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελκαι ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου πουπαραχώρησαν, χθες, λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.Ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε
ότι το ζητούμενο είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικότομέα να είναι σε εθελοντική βάση, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος και οΓάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό,Γιώργο Παπανδρέου.

   «Έχουμεπλήρη συνείδηση των ευθυνών μας», δήλωσαν οι δύο ηγέτες και δεσμεύτηκανότι θα δώσουν απαντήσεις φιλόδοξες και βιώσιμες στην κρίση χρέους, οιοποίες θα επικυρωθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την προσεχήΤετάρτη, 26 Οκτωβρίου.

   Ωστόσο, η Α. Μέρκελ είπε ότι την Τετάρτη δεν θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης.

   Εξάλλου,ερωτηθέντες Σαρκοζί και Μέρκελ για ποιό λόγο οι Ευρωπαίοι πολίτες θαμπορούσαν να πιστέψουν ότι τώρα θα βρουν λύση στο πρόβλημα, τη στιγμήπου δύο χρόνια αποτυγχάνουν, ο Γάλλος Πρόεδρος, σε υψηλούς τόνους,απάντησε ότι αφενός μεν δεν είναι ο ίδιος και η καγκελάριος Μέρκελυπεύθυνοι για αυτήν την κρίση που έχει ξεσπάσει και αφετέρου ότι έχειυπάρξει πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια.

   Ανέφερεχαρακτηριστικά ότι δεν ήταν ο ίδιος και η κ. Μέρκελ που έβαλαν στο ευρώχώρες που δεν πληρούσαν κανένα κριτήριο και που παραβίασαν επί σειράετών το Σύμφωνο Σταθερότητας.

   Επεσήμανε,στη συνέχεια, ότι υπάρχουν χώρες που έχουν βγει από την κρίση, φέρονταςως παράδειγμα την Ιρλανδία που το 2008 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίαςκαι σήμερα βγαίνει από την κρίση, την Πορτογαλία που χάρη στιςπροσπάθειες της κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση και στην Ισπανίαπου δεν είναι πια στο μάτι του κυκλώνα, χάρη στα μέτρα που έλαβε οπρωθυπουργός.

   «Καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για χώρες στις οποίες δεν εκλεγήκαμε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σαρκοζί.

   ΗΓερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της τόνισε ότι η κρίση χρέους πουξέσπασε σήμερα είναι το αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών και υπογράμμισε ότιπρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στην ευρωζώνη.

   «Ανεπαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν πολεμάμε την κρίση», δήλωσεχαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να τοδούμε σε ρεαλιστική βάση και η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμάσει τηνπροστασία των άλλων χωρών μελών. Δήλωσε ωστόσο, ότι κανείς δε μπορεί ναείναι βέβαιος 100% για το αποτέλεσμα των αποφάσεων.

   Σεό,τι αφορά τη διαδικασία για την περικοπή του ελληνικού χρέους, η Α.Μέρκελ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πρόσφατα και συνεχίζονταιμε στόχο να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα εγγυάται τη βιωσιμότητατου ελληνικού χρέους.

   Σεό,τι αφορά τα μέτρα για να θωρακιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι δύοηγέτες τόνισαν ότι οι εργασίες προοδεύουν, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριοςεπεσήμανε ότι οι υπουργοί οικονομικών επέτυχαν χθες συ
Keywords
Τυχαία Θέματα