«Επί ποδός πολέμου» οι Δήμοι

Σε τροχιά σύγκρουσης τα συνδικάτα με την κυβέρνηση, για το κρίσιμο θέμα της κινητικότητας και διαθεσιμότητας, ενώ τις αντιδράσεις τους εντείνουν και οι δήμοι. Το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, εκτός από τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο. Με ψήφισμά του, τάσσεται υπέρ της σύμπλευσης με τη συντονισμένη αντίδραση των ΟΤΑ κατά των οριζόντιων και τυφλών -όπως σημειώνεται- απολύσεων των εργαζομένων και της οργάνωσης ενιαίου μετώπου με όλες τις δημοκρατικές και

τις κοινωνικές δυνάμεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά την εισήγησή του, πρότεινε να διοργανωθούν, όσο το δυνατόν συντομότερα σε όλη τη χώρα και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, τοπικά δημοψηφίσματα για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Καμίνης αφού τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό γυρίζει την αυτοδιοίκηση50 χρόνια πίσω, το χαρακτήρισε αντισυνταγματικό και αυταρχικό, επισημαίνοντας ότι είναι προϊόν κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ για σήμερα έχει εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση στις 12 στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων και από την ΟΛΜΕ ενάντια στις υποχρεωτικές μετατάξεις καi διαθεσιμότητες.
Στη μία, καθηγητές αναμένεται να προχωρήσουν σε μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, στην οδό Τσόχα 13 στους Αμπελοκήπους.

Να κλείσουν όλοι οι Δήμοι, τη Δευτέρα και την Τρίτη και να παραιτηθούν και οι 325 δήμαρχοι, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων θα προτείνει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στην σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στις 10 το πρωί.

«Η απόφαση μας για τη δημοτική αστυνομία είναι κατόπιν της σχετικής αξιολόγησης να ενταχθεί ως διοικητική αστυνομία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και να εξακολουθεί να καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις προτεραιότητες της», επεσήμανε από την Κρήτη, όπου περιοδεύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στους εκπαιδευτικούς που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τόνισε ότι θα αξιολογηθούν με απόλυτη διαφάνεια και επέμεινε στην εμπέδωση του θεσμού του νέου τεχνικού λυκείου το οποίο -όπως είπε- θα απορροφήσει πολλές ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Εν τω μεταξύ, φωτιές άναψε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης νομοθετική διάταξη για την πριμοδότηση δημοσίων υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και είναι αποσπασμένοι σε υπουργικά γραφεία.
Μετά τις επικρίσεις για ευνοιοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέσυρε την πρόβλεψη που είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο και θα καταθέσει εκ νέου τη ρύθμιση από την οποία θα έχει απαλειφθεί η διατύπωση ότι για την αποτίμηση προσόντων στη διαθεσιμότητα - μετακίνηση προσμετράται ως θετικό κριτήριο η θητεία όσων δημοσίων υπάλληλων είναι αποσπασμένοι σε υπουργικά γραφεία, γραφεία γενικών και ειδικών γραμματέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα