Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες

Αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους δηλώνουν οι απολυμένες καθαρίστριες, παραμένοντας έξω από το κτίριο του ΥΠΟΙΚ, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου να κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής που κατέθεσε το υπουργείο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τις δικαίωνε. Συγκέντρωση αλληλεγγύης της ΑΔΕΔΥ, αυτή την ώρα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών καθώς και άλλων εργασιακών ομάδων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκε με εντολή του υπουργού

Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, ο αστυνομικός ο οποίος χτύπησε με γροθιά στο κεφάλι απολυμένη καθαρίστρια, χθες το απόγευμα, έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Ως σύμβολο αντίστασης στα μέτρα λιτότητας, χαρακτηρίζει τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, η διεθνής έκδοση των New York Times η οποία στο πρωτοσέλιδό της φιλοξενεί και φωτογραφία από τα χθεσινά επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης αναφέρονται στον «πόλεμο» της ελληνικής κυβέρνησης με τα δικαστήρια για τις περικοπές μισθών και τη διαθεσιμότητα.

Και πλευρές της δικαστικής εξουσίας είναι έκθετες, τόνισε σχολιάζοντας τη χθεσινή παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και τον Τάκη Καμπύλη.

«Ο Άρειος πάγος δεν ακύρωσε καμία πρωτόδικη απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος των απολυμένων καθαριστριών Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984.Προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα ασκήσει έφεση κατά της θετικής πρωτόδικης απόφασης προκειμένου οι καθαρίστριες να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο και αναφορικά με το νόμο περί ομαδικών απολύσεων, και της διάκρισης φύλου. Επίσης θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για καταδίκη της χώρας, όπως είπε, καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν εφάρμοσε δικαστική απόφαση, ενώ θα υποβάλει και μήνυση για την αστυνομική βία.

Με αφορμή τους απρόκλητους ξυλοδαρμούς και προπηλακισμούς από αστυνομικά όργανα σε βάρος καθαριστριών και δημοσιογράφων έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημανε με Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ τη λύπη της αφενός μεν για την παγιωμένη νοοτροπία και διάχυτη κουλτούρα βίας που εμφανίζεται στις αστυνομικές δυνάμεις, αφετέρου δε για την ανικανότητα πλέον της Πολιτείας να υποχρεώσει τα διοικητικά της όργανα, και μάλιστα τα ένοπλα, να δρουν με όρους νομιμότητας και στοιχειώδους σεβασμού βασικών δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα