Κλίμα πόλωσης για την προεδρική εκλογή

Παρά την επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων, η αβεβαιότητα διατηρείται ενώ εντείνεται το κλίμα πόλωσης εν όψει της προεδρικής εκλογής, αλλά και τα σενάρια για συναινετικές λύσεις. Στη 1.30 συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ εν μέσω εναλλακτικών σεναρίων μπροστά στο ενδεχόμενο να μην συγκεντρώνονται οι 180 ψήφοι. Ωστόσο, η προοπτική να μην συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι φέρνει σενάρια εναλλακτικών κινήσεων για συναινετικές λύσεις. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ

ένα από αυτά είναι μια συμφωνία κορυφής μεταξύ Σαμαρά-Τσίπρα για εκλογή προέδρου και εθνικές εκλογές μέσα στο 2015, πρόταση την οποία έχουν υποβάλει και στελέχη της ΝΔ. Συμφωνία Μαξίμου-Κουμουνδούρου προϋποθέτει και το σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ακόμα και στη θέση του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, να καθησυχάσει τους δανειστές και τις αγορές επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σε περίπτωση που αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας δεν πρόκειται να λάβουμε μονομερείς αποφάσεις. Θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Ευρώπη» τόνισε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

Δύσκολο να βρεθούν οι 180 χωρίς όμως γι αυτό να φταίει ο κ. Δήμας, τόνισε στην τρόικα του 984 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Οι ανεξάρτητοι βουλευτές από τους οποίους θα κριθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά τις επιπτώσεις της ψήφου τους» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προμηνύεται νέα θύελλα, εν τω μεταξύ, στους ΑΝΕΛ. Δυο βουλευτές των ΑΝΕΛ αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία. Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δήλωσε πως μπορούσε να αλλάξει η στάση της αν υπάρχει κάτι συνταρακτικό, ενώ ο Παύλος Χαϊκάλης τόνισε «Εχουμε αποφασίσει να μην ψηφίσουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας, όμως δεν ξέρω τι γεγονότα θα υπάρξουν αύριο». Η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να συμβάλει στην παράταση των αδιέξοδων και συντηρητικών πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης και γι αυτό δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο Δημοκρατίας, τόνισε ο γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Υπαρκτός ο κίνδυνος να βγούμε από το ευρώ αφού πλέον δεν είναι επικίνδυνο για την ευρωζώνη , τόνισε στον Αθήνα 984 ο ομότιμος καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Την επίσκεψή του στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε ο Επίτροπος των Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Θα πάω στην Ελλάδα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Είμαστε κοντά στην Ελλάδα και τον λαός της για να συνεχίσουν και μετά τις μεταρρυθμίσεις».

Από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξαρτώνται όλα τα επόμενα βήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Βερολίνο. Σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκάμπριελ και τον υπουργό εξωτερικών Σταϊνμάγερ.

Με απόφαση της Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ορίστηκε για τις 7:00 της ερχόμενης Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου, η ώρα διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ονομαστική ψηφοφορία.

Προβάδισμα 4,8 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, η οποία δημοσιεύεται στο «Ποντίκι».

Keywords
Τυχαία Θέματα