Εξετάσεις αίματος: Ακόμη και ένα κιλό κάνει τη διαφορά

Ακόμη και ένα επιπλέον κιλό σωματικού βάρους μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων αίματος, κάτι που ισχύει ακόμα και…

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, τα επίπεδα ουσιών του αίματος που σχετίζονται με την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη, τα ηπατολογικά προβλήματα και άλλες διαταραχές, αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με το σωματικό βάρος.

Φιλανδοί και Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος 12.664 εφήβων και νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 16 έως 39 ετών, που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ήταν υπέρβαροι, αλλά όχι παχύσαρκοι.

Στις αναλύσεις μετρήθηκαν τα

επίπεδα 67 διαφορετικών λιπιδίων, πρωτεϊνών και άλλων ουσιών που σχετίζονται με την υγεία και το γενικό συμπέρασμα ήταν πως όσο περισσότερα κιλά ζύγιζε ένας εθελοντής, τόσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα πολλών ουσιών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους για τα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια, για να δουν τι θα συνέβαινε αν στο μεσοδιάστημα αυξανόταν το σωματικό βάρος τους.

Έτσι διαπίστωσαν πως ακόμα και λίγο να πάχαιναν, πολλοί δείκτες αυξάνονταν.

Ακόμη και ένα κιλό παραπάνω, οι δείκτες ήταν αυξημένοι και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν ήταν αδύνατοι, φυσιολογικού βάρους ή υπέρβαροι.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως κάθε κιλό μετράει, όταν μιλάμε για την υγεία μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Βουρτζ, από το Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Oulu, στην Φινλανδία.

Όπως γράφουν ο δρ Βουρτζ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», τα καλά νέα είναι πως όσοι εθελοντές παρουσίασαν έστω και μικρή απώλεια βάρους, είχαν ανάλογες βελτιώσεις και στις εξετάσεις αίματος.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνει κανείς, διότι το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω από 18,5) επίσης είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Νηστικοί ή όχι πριν τις εξετάσεις αίματος;

Μέχρι σήμερα οι γιατροί σύστηναν να μένουμε νηστικοί για αρκετές ώρες πριν κάνουμε εξέταση αίματος, με το σκεπτικό ότι τα αποτελέσματα θα είναι αλλοιωμένα, αν είχαμε φάει πρόσφατα.

Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα;

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 16.000 άνδρες και γυναίκες, που είχαν κάνει εξετάσεις αίματος για έλεγχο λιπιδίων. Από αυτούς, περίπου οι 10.000 είχαν νηστέψει για πάνω από οκτώ ώρες, ενώ οι υπόλοιποι για λιγότερες ώρες ή καθόλου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα αυτά επί 14 χρόνια κατά μέσο όρο για να δουν κατά πόσο η νηστεία πριν το τεστ βοηθούσε στην καλύτερη πρόγνωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο, σε σχέση με τη μη νηστεία.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ίσως η νηστεία να είναι περιττή.

Τα υψηλότερα επίπεδα "κακής" χοληστερόλης (LDL), ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων όντως σχετίζονταν, όπως αναμενόταν, με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Όμως, μέσα σε αυτό το διάστημα των 14 ετών, δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ όσων νήστευαν κανονικά πριν το τεστ αίματος και όσων δεν το έκαναν. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, το να ακολουθεί κανείς τη σύσταση για νηστεία πριν το τεστ, στην πράξη δεν έχει καμία ανώτερη προγνωστική αξία.

Πηγή: onmed.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα