Κλείνει τα 81 ο Ραούλ Κάστρο

Ο πρόεδρος της ΚούβαςΡαούλ Κάστρο συμπληρώνει τα 81 του χρόνια την Κυριακή, ωστόσο συνεχίζει μια μάχη με τοχρόνο για να προωθήσει μεταρρυθμίσειςστην οικονομία της χώρας και ναδιασφαλίσει, όπως λέει, την συνέχειατου κομμουνιστικού συστήματος στη νήσοόταν ο ίδιος και πολλοί γηραιοί σύντροφοίτου δεν θα βρίσκονται πια στη ζωή.

Στόχος του, λέει, είναινα διορθώσει ορισμένα από τα σφάλματαπου έγιναν στα 53 χρόνια που μεσολάβησαναπό την επανάσταση στη χώρα της Καραϊβικής,κάτι που απαιτεί «μέρες και χρόνιαδουλειάς», αλλά επιθυμεί να ολοκληρώσει.

«Η γενιά που έκανε τηνεπανάσταση είχε το ιστορικό

προνόμιο,κάτι που σπάνια βλέπουμε, να μπορέσεινα διευθύνει την διόρθωση των λαθών πουδιέπραξε η ίδια», είπε απευθυνόμενοςστα στελέχη του ΚΚ Κούβας τον Ιανουάριο.

«Παρά το γεγονός ότιδεν είμαστε τόσο νέοι, δεν σχεδιάζουμενα απολέσουμε αυτήν την τελευταίαευκαιρία».

Ο δεύτερος τη τάξειστην ηγεσία της Κούβας, ο Χοσέ ΡαμόνΜατσάδο Βεντούρα, είναι 81 ετών.

Ο τρίτος τη τάξει, οΡαμίρο Βαλδές, είναι 80.

Ο Φιδέλ Κάστρο, ογηραιότερος αδελφός του προέδρου, οοποίος ηγήθηκε της επανάστασης καικυβέρνησε την Κούβα για 49 χρόνια, πρινμια ασθένεια τον αναγκάσει να εγκαταλείψειτο τιμόνι, είναι 85 ετών, αλλά θεωρείταιότι συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο πρόεδρος λέει ότι ηυγεία του είναι σε καλή κατάσταση καινοιώθει σαν νέος, και επιπλέον η οικογένειάτου έχει ιστορικό μακροζωίας.

Η αδελφή του 'Ανχελααπεβίωσε σε ηλικία 88 ετών το Φεβρουάριο,ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του Ραμόνείναι 87.

Αν ανησυχεί για τοχρόνο, ο Ραούλ Κάστρο δεν το δείχνειδημόσια.

Έχει πει ότι τονπροβληματίζει το ότι δεν υπάρχουννεότερα στελέχη για να διαδεχθούν τησημερινή ηγετική ομάδα—δεν έχουναναδειχθεί προφανείς υποψήφιοι.

Υπόσχεται ότι η αναμόρφωσητης οικονομίας θα γίνει «χωρίς βιασύνη,αλλά και χωρίς διακοπή», ώστε να μηνπροστεθούν νέα λάθη στα παλιότερα.

Όμως αρκετοί τον καλούννα κινηθεί ταχύτερα.

Αφότου διαδέχθηκεεπίσημα τον Φιδέλ Κάστρο, προώθησεμεταρρυθμίσεις για την ενθάρρυνση τηςιδιωτικής πρωτοβουλίας και την μείωσητου ρόλου του κρατικού τομέα, στον οποίοπαραμένει περίπου το 90% της οικονομίας.

Αναλυτές διατείνονταιότι η Κούβα χρειάζεται να ακολουθήσειτα παραδείγματα χωρών όπως η Κίνα καιτο Βιετνάμ, αλλά η Αβάνα δεν μοιάζει ναυιοθετεί τα συγκεκριμένα μοντέλα μικτώνοικονομιών.

Μολαταύτα η χώρααντιμετωπίζει υψηλό χρέος, οι πηγέςπροσόδων από το εξωτερικό είναιπεριορισμένες—κυρίως λόγω του εμπάργκοπου επιβάλλουν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ—καιη νήσος εξαρτάται από τη Βενεζουέλα τουπροέδρου Ούγο Τσάβες σε ό,τι αφορά τιςανάγκες της σε καύσιμα και για τιςεπενδύσεις.

Ο Τσάβες, που επιδιώκειτην επανεκλογή του στις προεδρικέςεκλογές στη Βενεζουέλα τον Οκτώβριο,ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τηναντιμετώπιση του καρκίνου που τον είχεπροσβάλει πέρυσι, θεωρείται σημαντικόστήριγμα για την Κούβα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα