Κλείνει πέντε χρόνια

Σήμερα κλείνουν τα πέντε χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και αυτό σε αριθμούς σημαίνει 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες (25% αυτών το έχουν επισκεφθεί περισσότερες από δυο φορές) και ένα μουσείο που αντιμετωπίζει αποκλειστικά με τα δικά του έσοδα τις δαπάνες λειτουργίας του(6.5-7 εκατομμύρια ευρώ) εντός ενός εξαιρετικά βεβαρημένου οικονομικού περιβάλλοντος.

"Το μουσείο είναι δημόσιο, αλλά είναι το δημόσιο που θέλουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής. Οι συνολικοί επισκέπτες

της τελευταίας χρονιάς ήταν 1.161.555, 125 χιλιάδες περισσότεροι από πέρυσι - περίπου 4 χιλιάδες την ημέρα.

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε στους στόχους που είχε θέσει το μουσείο, να προκαλέσει δηλαδή το διεθνές ενδιαφέρον για ένα δίδυμο εποχών, την αρχαϊκή και την κλασική καθώς και να αποδώσει στο διεθνές κοινό την κλασική εποχή χωρίς τον κλασικισμό.

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει ν' αντιληφθεί ο κόσμος πως τα μουσεία είναι δημόσια σπίτια για όλους και όχι χώρος συνάντησης φιλότεχνων ή μυημένων.

Αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο ο κ. Παντερμαλής εξέφρασε την άποψη ότι ο καλύτερος τρόπος διεκδίκησης είναι η αξιοποίηση του Μουσείου και της οπτικής του σύνδεσης με τον Παρθενώνα καθώς και η ψηφιακή του ανάδειξη, η οποία και δείχνει ότι το μνημείο δεν γίνεται να είναι διαμελισμένο. "Είναι πολύ σημαντικό" υπογράμμισε "να καταλαβαίνει ο κόσμος πέρα από θεωρίες και απόψεις,γιατί τα γλυπτά πρέπει να είναι συνενωμένα".

Όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, ψηφιακά "τρέχουν" προγράμματα για την πολυχρωμία των αρχαϊκών αγαλμάτων και την τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση της ζωφόρου χάρη στην οποία αναδεικνύεται η διαδικασία της λάξευσης των γλυπτών αλλά και και τα χάλκινα πρόσθετα στοιχεία. (Είδαμε μια εντυπωσιακή ψηφιακή αναπαράσταση των χαλινών στους ιππείς της ζωφόρου). Οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται και στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης δεν θεωρείται δεδομένη.

Όπως είπε ο κ. Παντερμαλής "ξεφύγαμε από το φαινόμενο του πυροτεχνήματος, αλλά είναι ένας συνεχής αγώνας".

Διότι το Μουσείο, έχει θεσμικές εκκρεμότητες: λειτουργεί με την υποστήριξη (σε προσωπικό κλπ) του Οργανισμού Ανέγερσης ο οποίος θα κλείσει τον κύκλο του το 2014 και προφανώς πρέπει να λειτουργήσει πλέον με δικό του προσωπικό, άρα να ξεκινήσει η Πολιτεία τις διαδικασίες πρόσληψης. Στο Μουσείο εργάζονται 220 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εποχικών υπαλλήλων που είναι 40 άτομα. Πρέπει επίσης να προκηρυχθεί η θέση του διευθυντή - μια εκκρεμότητα πέντε ετών που δεν τη λες και δευτερεύουσα.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα