Κίνα: Καταγγελίες Ουιγούρων

Δύο εξόριστες οργανώσεις Ουιγούρων έκαναν σήμερα έκκληση για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου 27 ατόμων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειο-δυτικής Κίνας που κατοικείται από μουσουλμανικό πληθυσμό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες 12 ακόμη Ουιγούροι έχασασν την ζωή τους από έκρηξη.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, σε ένα κτίριο της τοπικής κυβέρνησης και σε ένα εργοτάξιο νωρίς χθες

Τετάρτη στην πόλη Λουκτσούν, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της πρωτεύουσας του Σιντζιάνγκ Ουρούμτσι.

Η αστυνομία "άνοιξε πυρ και σκότωσε δέκα άτομα" μετά την επίθεση των ταραξιών που "επιτέθηκαν με μαχαίρια και πυρπόλησαν περιπολικά της αστυνομίας" σκοτώνοντας 17 άτομα, αναφέρουν οι πληροφορίες που επικαλούνται τοπικούς αξιωματούχους.

Ορισμένα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τις επιθέσεις "τρομοκρατικές πράξεις", αλλά οι πληροφορίες δεν αναφέρονται εκτενώς στα περιστατικά βίας, ενώ η τοπική και η κεντρική κυβέρνηση δεν προέβησαν σε κάποια ανακοίνωση για τις επιθέσεις.

Το γεγονός ότι οι μοναδικές πληροφορίες για τα επεισόδια βίας προέρχονται από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης "θα πρέπει να δώσει την αφορμή στην διεθνή κοινότητα να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό", είπε ο Αλίμ Σεϊτοφ, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ουιγούρων, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

"Παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα σχετικά με το περιστατικό καθώς οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι έχει επιβληθεί στην περιοχή μπλάκ άουτ στην ενημέρωση και ειδικά μέτρα ασφαλείας για την καταστολή κάθε ανεξάρτητης επαλήθευσης των γεγονότων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Κογκρέσο Ουιγούρων που εδρεύει στο Μόναχο.

Την ίδια ώρα, ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Free Asia, που εδρεύει στις ΗΠΑ, μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 Ουιγούροι έχασαν τη ζωή τους σε παλαιότερο περιστατικό αυτό τον μήνα που δεν είχε γίνει γνωστό, στην πόλη Γκοράκολ στη συνοικία της Σιντζιάνγκ Άξου, όταν εξερράγησαν τα εκρηκτικά που μετέφεραν.

Η επαρχία Σιντζιάνγκ αποτελεί θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα στην εθνότητα των Χαν και του Ουιγούρους, οι οποίοι κατηγορούνται συστηματικά από τις κινεζικές αρχές για "τρομοκρατική και αυτονομιστική" δράση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα