Κίνα: Η κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπάθησε σήμερα να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι η κυβέρνηση της χώρας του διατηρεί σταθερά τη δέσμευσή της για χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις μετά την κριτική που ασκήθηκε στην κρατική παρέμβαση με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Η σταθερότητα στις χρηματιστηριακές αγορές θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πρόεδρο Σι κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον έχουν πιέσει την Κίνα να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της σε
μια οικονομία προσανατολισμένη στην αγορά και σε μια πολιτική διαφάνειας, ιδιαίτερα μετά την απρόσμενη υποτίμηση του γιουάν, γνωστού και ως ρενμίνμπι, τον Αύγουστο.

«Η μεταρρύθμιση του καθεστώτος καθορισμού της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρενμίνμπι θα συνεχιστεί προς την κατεύθυνση της λειτουργίας της αγοράς» είπε ο Σι σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal. Πρόσθεσε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στην αγορά ήταν απαραίτητη για να «εξουδετερωθούν οι συστημικοί κίνδυνοι»

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζωρτζ Όσμπορν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει στήριξη προς τις αρχές καθώς διατηρούν τη δέσμευσή τους για την απελευθέρωση της αγοράς.

Μιλώντας στο χρηματιστήριο της Σανγκάη, ο Όσμπορν είπε ότι ανυπομονεί να δει την επίσημη διασύνδεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Λονδίνου, στο πλαίσιο της στόχου του να καταστήσει την Βρετανία τον «καλύτερο εταίρο στη Δύση» για την Κίνα.

Οι τιμές των μετοχών στην Κίνα ανέκαμψαν για δεύτερη συνεχή ημέρα σήμερα, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ίσως βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αγοράς.

Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων μετοχών στη Σανγκάη και το Σενζέν ενισχύθηκε 0,9% ενώ ο δείκτης Shanghai Composite επίσης κατέγραψε κέρδη 0,9%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα