Κίνα: Αυστηρότερος έλεγχος στο διαδύκτιο

Η βουλή της Κίνας ενέκρινε σήμερα ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο με σκοπότον αυστηρότερο έλεγχο κάθε δραστηριότητας στο Διαδίκτυο, ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο το οποίο υποχρεώνει τους χρήστες του μέσου να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους στοιχεία —και να μην εγγράφονται με ψευδώνυμα— σε διάφορους ιστοτόπους.

Πολλά μέλη της κινεζικής βουλής ανέφεραν ότι ο νόμος αυτός έχει στόχο να "ενισχύσει την προστασίατων προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο και την εξασφάλιση του

δημοσίου συμφέροντος".

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου απαιτείται να παρέχουν "αληθή στοιχεία ταυτότητας" στους πάροχους υπηρεσιών στο Διαδίκτυο.

"Υπήρξαν ορισμένες ανησυχίες γιατην δραστηριότητα στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πληροφοριών", είπε στους δημοσιογράφους ο Λι Φέι,αντιπρόεδρος της αρμόδιας νομικής επιτροπής της κινεζικής βουλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο αποτελεί αντίδραση σε πρόσφατα συμβάντα παράνομης χρήσης πληροφοριών που ήταν αναρτημένες στο Διαδίκτυο, κακόβουλων επιθέσεων σε υποδομές και "προσβολών και δυσφημιστικών επιθέσεων σε βάρος άλλων μέσω του Διαδικτύου".

"Όλεςαυτές οι δραστηριότητες έβλαψαν σοβαρά τα νόμιμα συμφέροντα και τα δικαιώματα προσώπων", καθώς και "την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών", τόνισε.

Στο νομοσχέδιο διατυπώνεται μια υπόσχεση ότιθα προστατεύονται όσοι πολίτες εκθέτουν στοιχεία διεφθαρμένους αξιωματούχους και ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο ως ένα εργαλείο καταπολέμησης της διαφθοράς, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που εξήγγειλε τον περασμένο μήνα ο νέος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Πολλά δημοσιεύματα σε κρατικά μέσα ενημέρωσης τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, με ορισμένα εξ αυτών να σημειώνουν πως οι φήμες περί μιας "αποκάλυψης" αυτόν τον μήνα κατέδειξαντους κινδύνους της ανεξέλεγκτης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

"Μόνο η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να καταστήσει [το Διαδίκτυο] ασφαλέστερο και πιο επωφελές", ανέφερε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο της Σύνταξης της εφημερίδαςΛαϊκή Ημερησία, οργάνου του ΚΚ Κίνας. Η εφημερίδα The Global Times σχολίασε ότι το Διαδίκτυο "άλλαξε τον κόσμο, περιλαμβανομένων των ζωών του κινεζικού λαού", προσθέτοντας όμως ότι "η έκθεση προσωπικών δεδομένων και η παράνομη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο κατέστρεψαν το θετικό περιβάλλον αυτού του νέου μέσου".

Ο κατ' εκτίμηση αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια σε πάνω από 500 εκατ. ανθρώπους, ή περίπου το 40% του πληθυσμού της Κίνας.

Ηκυβέρνηση και διαδικτυακές επιχειρήσεις απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους για να επιβάλλουν λογοκρισία αλλά και να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστότοπους όπως το Twitter, Facebook και άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή και ειδήσεων. Στα εργαλεία παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνονται φίλτρα με λέξεις-κλειδιά, η διαρκής εποπτεία ιστότοπων τύπου Twitter και η ασταμάτητη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδέσεων που χρησιμοποιούν ακτιβιστές.

Δεκάδες ακτιβιστές και απλοί χρήστες του Διαδικτύου έχουν φυλακιστεί ή έχουν καταδικαστεί στην καταβολή προστίμων για την ανάρτηση στο Διαδίκτυο περιεχομένου που κρίθηκε παράνομο.

Ο Ζιάι Σιαομπίνγκ, που ζει στο Πεκίνο είχε συλληφθεί στις αρχές του Νοεμβρίου για "διασπορά ψευδών πληροφοριών" και "τρομοκρατία" διότι είχε αστειευτεί μέσω του Twitter περί του υποτιθέμενου θανάτου ηγετικών στελεχών του ΚΚ της Κίνας.

Στοπλαίσιο των αυστηρότερων ελέγχων που εγκρίθηκαν σήμερα, οι αρχές θα μπορούν να διαγράφουν αναρτήσεις, σελίδες ή ακόμα και ιστότοπους εάν κρίνουν ότι περιέχουν "παράνομο" περιεχόμενο και θα ζητούν από τους πάροχους πρόσβασης να τους παραδίδουν τα στοιχεία των χρηστών ώστε να προσάγονται σε δίκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα