Αυστρία: Στόχος των ακροδεξιών η πρωτιά

Στόχος του στις επόμενες εθνικές εκλογές στην Αυστρία, που προγραμματίζονται για τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013, είναι η ανάδειξη τουκόμματός του σε πρώτη πολιτική δύναμη, τόνισε ο αρχηγός του ακροδεξιού,εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων —του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης— Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (η «σκληρότερη» έκδοσητου πρώην αρχηγού τους και στο μεταξύ εκλιπόντα Γεργκ Χάιντερ), σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Σχολιάζοντας τα όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικά για

το κόμμα του αποτελέσματα σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Στράχε —ο οποίος στη συνέντευξη εμφάνισε τον εαυτό του ως τον μόνο σοβαρό αντίπαλο για τον σημερινό Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν— υποστήριξε πως ο ίδιος «κερδίζει εκλογές κι όχι δημοσκοπήσεις».

Κατά την άποψή του, αποφασιστικής σημασίας για αυτές τις εκλογές δεν θα είναι η είσοδος ή όχι στη Βουλή, του νεόκοπου κόμματος του Αυστρο-καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Φρανκ Στρόναχ, ή του κόμματος Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας (του μικρότερου ακροδεξιού κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης), αλλά η προεκλογική αναμέτρηση του δικού του κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Όπως σημείωσε, δεν πιστεύει πωςτο συμμετέχον στην κυβέρνηση σήμερα (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, θα βρεθεί μπροστά από το δικό του κόμμα, οπότε και δεν τίθεται θέμα αν ο ίδιος θα αναλάμβανε αντικαγκελάριος σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, υπό τον αρχηγό του, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Πάντως δεν απέκλεισε μια τέτοια εξέλιξη, όπως δεν την αποκλείει επίσημα και από την πλευρά του ούτε το Λαϊκό Κόμμα.

Γενικάο αρχηγός της αυστριακής Ακροδεξιάς δεν απέκλεισε διάφορες εκδοχές κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις επόμενες εκλογές, σημειώνοντας ωστόσο πως προϋπόθεση για δική του συμμετοχή, είναι η γραπτή διασφάλιση της υλοποίησης της «άμεσης δημοκρατίας, κατά το ελβετικό πρότυπο».

Στοπλαίσιο αυτό, ο Στράχε ζητεί τη διενέργεια δημοψηφισμάτων με δεσμευτικόαποτέλεσμα, μετά τη συλλογή 200.000 υπογραφών, για παράδειγμα για μια έξοδο της Αυστρίας από την Ευρωζώνη, «σε περίπτωση που το θέλει ο λαός»,θέμα το οποίο προωθεί και από την πλευρά του, ο 80χρονος δισεκατομμυριούχος Φρανκ Στρόναχ με το νεοπαγές κόμμα του, το οποίο στιςδημοσκοπήσεις φαίνεται να αποσπά σημαντικό μέρος οπαδών από το Κόμμα των Ελευθέρων του Στράχε.

Οι διάφορες δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εβδομάδων δίνουν σαφές προβάδισμα για τους ηγούμενους του κυβερνητικού συνασπισμού (με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, που, σε περίπτωση εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, θα συγκέντρωναν ποσοστό 26-28%, ελαφρά χαμηλότερο σε σχέση με το 29,3% του εκλογικού τους αποτελέσματος το Σεπτέμβριο του 2008.

Στη δεύτερη θέση, οι δημοσκοπήσεις φέρουν το Λαϊκό Κόμμα του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Σπίντελεγκερ, με22-24% (26% στις εκλογές του 2008) και τρίτο, το Κόμμα των Ελευθέρων, με ποσοστό 18-20% (17,5% στις εκλογές).

Βελτιωμένο, σε σχέση με τοεκλογικό του αποτέλεσμα (10,4%), εμφανίζεται το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, με 12-14%, ενώ το πέμπτο κόμμα της αυστριακής Βουλής, ο ακροδεξιός Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας της αντιπολίτευσης, φέρεται να συγκεντρώνει μόνον οριακά το εκλογικό όριο του 5%, και να βρίσκεται στο 4-6%, έναντι 10,7% του εκλογικού του αποτελέσματος, που οφειλόταν βέβαια στο γεγονός, ότι στον τότε προεκλογικό αγώνα είχε ηγηθεί, λίγο πριν τον τραγικό θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Γεργκ Χάιντερ.

Το νέο κόμμα του Φρανκ Στρόναχ, στο οποίο έχουν προσχωρήσει ήδη πέντε βουλευτές από το Συνασπισμό Μέλλον της Αυστρίας και εκπροσωπείται με τον τρόπο αυτό στην παρούσα Βουλή, ως έκτο κοινοβουλευτικό κόμμα, διαθέτοντας μάλιστα —έστω και αν δεν έχει υπάρξειποτέ υποψήφιο σε εκλογές— κοινοβουλευτική ομάδα, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση με ποσοστό γύρω στο 11%.

Μέχρι την πρόσφατη ίδρυση τουκόμματος του Φρανκ Στρόναχ, το οποίο αποσπά ψηφοφόρους και από τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Ελευθέρων έφθανε σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις το 23%, που ήταν αρκετά κοντά στο πρωτοφανές 27% που είχε πετύχει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1999 ο Γιεργκ Χάιντερ.

Ως πρώτος ακροδεξιός πολιτικός πανευρωπαϊκά, ο Χάιντερ είχε κατορθώσει τότε να βρεθεί σε κυβέρνηση, συμμετέχοντας για έξι χρόνια (Φεβρουάριος 2000-Δεκέμβριος 2006) σε κυβερνητικό συνασπισμό με τον συντηρητικό τότε καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα