Κερδήθηκε το στοίχημα του φόρου υπεραξίας για τους μικροεπενδυτές

Ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές που προσπαθούν να συνέλθουν από τις χρηματιστηριακές απώλειες των «πέτρινων χρόνων» της Λεωφόρου Αθηνών δίνει η κυβερνητική απόφαση να προβλεφθεί τελικά πλήρης απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας 15% για όσους ελέγχουν λιγότερο από το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών και για όλους όσους απέκτησαν μετοχές πριν την 1η Ιανουαρίου 2009. Απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας θα ισχύει και για τους επενδυτές που πωλούν με κέρδος ξένες μετοχές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Το πολύμηνο σίριαλ

με τη διπλή φορολογική επιβάρυνση των επενδυτών, έληξε και τυπικά χθες το βράδυ με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, χάρη στην συνεννόηση της «τελευταίας στιγμής» που επετεύχθη αρχικά μεταξύ των φορέων της ελληνικής αγοράς και της κυβέρνησης, και σε παράλληλο χρόνο της κυβέρνησης με την τρόϊκα. Έστω και στο παρά πέντε –μόλις το βράδυ της Πέμπτης– οι δανειστές αποδέχτηκαν το επιχείρημα ότι η φορολόγηση των μικροεπενδυτών σε αντιδιαστολή με την απαλλαγή των επαγγελματιών επενδυτών (αμοιβαία κεφάλαια, ΟΣΕΚΑ που είναι εγκαταστημένοι εντός ή εκτός Ελλάδος) θα έπληττε την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Η αναθεώρηση του νόμου

Ουσιαστικά μόνη πηγή εσόδων για τον κρατικό κορβανά από τους περίπου 868.000 μικροεπενδυτές που συνεχίζουν να κατέχουν μετοχές ως επί το πλείστον αξίας μικρότερης των 10.000 ευρώ, παραμένει ο φόρος 0,2% επί των πωλήσεων. Προστίθεται όμως σωρευτικά και ο φόρος υπεραξίας 15% για τους επενδυτές εκείνους που ήλεγχαν ποσοστό άνω του 0,5% σε μια εταιρεία μετά την πρωτοχρονιά του 2009 και τις πούλησαν από τις αρχές του 2014 ή θα τις πουλήσουν στη συνέχεια. Ειδικά για το θέμα αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από την τρόικα που ξεπεράστηκαν μόλις τα τελευταία 24ωρα καθώς δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι ο νέος νόμος που προβλέπει την φορολόγηση της υπεραξίας σε μετόχους με πάνω από 0,5%, δεν θα καταστρατηγηθεί από το «σπάσιμο» των μετοχών σε μικρότερα ποσοστά που μοιράζονται μεταξύ συγγενικών προσώπων (σύζυγοι, τέκνα, καταπιστεύματα κ.α)

Τροποποίηση υπήρξε και σε ό,τι αφορά το χρόνο συμψηφισμού των κερδών με ζημιές, καθώς σύμφωνα με το νέο νόμο οι ζημιές θα παραγράφονται μετά από μια πενταετία.

Βασίλης Γεώργας

Keywords
Τυχαία Θέματα