Οριακή υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 01:59

Των Μαρίνας Μάνη - Δημήτρη Αλειφερόπουλου

Με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων πέρασε το άρθρο για τις τράπεζες και με σχεδόν οριακή, 152 ψήφων, το άρθρο με τα “εργαλεία” του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα.

Στην πρώτη περίπτωση, “όχι” ψήφισαν ο Γιώργος Παπανδρέου,

ο Απόστολος Κακλαμάνης ενώ απουσίαζαν ο Ανδρέας Ψυχάρης και η Αντζελα Γκερέκου –και οι δύο απουσίασαν δικαιολογημένα και με επιστολή τους που δεν υπολογίσθηκε ως ψήφος, δήλωσαν ότι εάν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν θετικά.

Στην δεύτερη περίπτωση, το “όχι” προήλθε από τον Νικήτα Κακλαμάνη και οι απουσίες, πάλι, από τους Γκερέκου και Ψυχάρη.

Η ψηφοφορία “σώθηκε” από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη οι οποίοι, έχοντας προσχωρήσει στην «Ελιά», συντάχθηκαν με το πρώην κόμμα τους στο «ναι».

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Αντώνης Σαμαράς απέστειλε επιστολή στο προεδρείο της Βουλής, γνωστοποιώντας τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Σκληρή απάντηση Νικήτα

«Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας, δεν συμβάλλω στην καταστροφή μεγάλων κοινωνικών ομάδων προς όφελος μεγάλων συμφερόντων δόλιος τρόπος ψηφοφορίας» δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης λίγο μετά την διαγραφή του από τη ΝΔ.

Και πρόσθεσε: «Το άρθρο 1 (σ.σ. με τα «εργαλεία») πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξης όπως την καθόρισε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και την οποία δεν μπορεί να διαγράψει ο Αντώνης Σαμαράς»...

Σκληρή δήλωση Βενιζέλου κατά Παπανδρέου

Με μία δήλωση σκληρής αποδοκιμασίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε «Δεν έχει κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή του και κάνει λόγο για «υποκρισίες και προσωπικά πολιτικά παιχνίδια» που όπως είπε «είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε. όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η K.O του ΠΑΣΟΚ «ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο» και επανέλαβε ότι «το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ».

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστιάζοντας στην επίμαχη ρύθμιση για τις τράπεζες ανέφερε ότι «για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια».

Ο κ. Βενιζέλος δεν έθεσε θέμα διαγραφής των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Κακλαμάνη κατά τη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης με βουλευτές και στενούς συνεργάτες του, αμέσως μετά την λήξη της ψηφοφορίας στην Βουλή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι κ. Πρωτόπαππας, Ρήγας και Καρύδης.

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: "Το σημερινό οριακό αποτέλεσμα κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση, κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικότητας και του κανονισμού της Βουλής, δεν θέλησε να κάνει δεκτή την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Στουρνάρα για το μείζον θέμα των τραπεζών. Στην πραγματικότητα ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Στουρνάρας χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού".

Δεν έθεσε θέμα διαγραφής των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Κακλαμάνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Χαρ. Τρικούπη. Ο κ. Βενιζέλος προήδρευσε κλειστής σύσκεψης η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε και στηλίτευσε τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το «όχι» που ψήφισε στη διάταξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα