Κέρδη 700 μονάδων σε 2 ημέρες για τον Dow Jones “δια χειρός” Fed

Το ισχυρότερο διήμερο κερδών σε διάστημα 2 περίπου ετών πέτυχε την Πέμπτη ο Dow Jones, καθώς η διευκολυντική προσέγγιση νομισματικής πολιτικής της Fed συνέχισε να χαρίζει χαμόγελα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το θετικό επενδυτικό κλίμα ενίσχυσαν περαιτέρω τα ενθαρρυντικά στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας, αλλά και η ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου. Άλμα άνω του 2% για S&P και Nasdaq.

Ειδικότερα,

ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με κέρδη 421 μονάδων ή 2,4% μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, όπου εμφανίστηκε… υπομονετική στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων το 2015, σηματοδοτώντας την αργή και σταθερή αύξησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 6 ετών που ο Dow συμπληρώνει 2 διαδοχικές συνεδριάσεις με κέρδη πάνω από 200 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 421,281 μονάδες (2,43%) κλείνοντας στις 17778,15 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 104,08 μονάδων (2,24%) και έκλεισε στις 4748,40 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 48,34 μονάδων (2,40%) κλείνοντας στις 2061,23 μονάδες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones έκλεισαν με κέρδη. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Microsoft κλείνοντας στα 47,52 δολάρια με άνοδο 1,78 δολαρίων ή σε ποσοστό 3,89%. Ακολούθησαν η IBM με κέρδη 3,78% και κλείσιμο στα 157,68 και η Goldman Sachs, η οποία έκλεισε στα 191,61 δολάρια με άνοδο 3,56%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι απίθανο να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια μέχρι τουλάχιστον την άνοιξη, δήλωσε η Janet Yellen στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

"Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θεωρεί ότι είναι απίθανο να ξεκινήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης της πολιτικής της για τουλάχιστον κάποιες ακόμη συναντήσεις", είπε η Yellen. Πρόσθεσε, βέβαια, πως "η εκτίμηση αυτή, εξαρτάται πλήρως από τα στοιχεία".

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ράλι επιδόθηκαν σήμερα και οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και Ασία.

Στις οικονομικές εξελίξεις, συνέχισε να υποχωρεί ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, με τις αιτήσεις να παραμένουν κοντά σε χαμηλά 14 ετών, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια περαιτέρω βελτίωσης.

Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 6.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 289.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας σήμερα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 295.000 νέες αιτήσεις.

Αντίθετα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013 υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η δραστηριότητα του αμερικανικού κλάδου των υπηρεσιών επιβάρυνε αισθητά το Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από 56,2 μονάδες το Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit. Ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση για 14 διαδοχικό μήνα, αν και επιβράδυνε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, βουτιά σημείωσαν τα κέρδη της ConAgra Foods Inc. το β΄ τρίμηνο χρήσης λόγω των μεγάλων απομειώσεων που αναγκάστηκε να καταγράψει, ωστόσο ο κολοσσός των τροφίμων επιβεβαίωσε το outlook για το έτος.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 10 εκατ. δολ. ή 2 cents ανά μετοχή από 248,7 εκατ. δολ. ή 59 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Χωρίς να περιλαμβάνονται κόστη αναδιάρθρωσης και άλλα έκτακτα στοιχεία, τα ανά μετοχή κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 61 cents από 62 cents ένα χρόνο νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα