Κάθειρξη 15 χρόνων στον Μ. Γιασάρεβιτς

Το δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξη τον Μεβλίντ Γιασάρεβιτς κρίνοντάς τον ένοχο για το αδίκημα της τρομοκρατίας για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Σαράγεβο το 2011.

Ο Μεβλίντ Γιασάρεβιτς άνοιξε πυρ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο τραυματίζοντας έναν αστυνομικό.

Η μέγιστη ποινή για τέτοια ποινικά αδικήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι 20 χρόνια κάθειρξη και το δικαστήριο έκρινε ότι η 15ετής ποινή είναι κατάλληλη, επειδή ο κατηγορούμενος,
στη διάρκεια της δίκης, εξέφρασε ειλικρινή μεταμέλεια για το αδίκημα.

«Στη διάρκεια της δίκης αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι διαπράχθηκε τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τον εκφοβισμό του πληθυσμού και την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση άλλης χώρας», ανέφερε ο προεδρεύων του δικαστικού συμβουλίου Χίλμο Βούτσινιτς, χθες, αιτιολογώντας την καταδικαστική απόφαση.

Ο Γιασάρεβιτς, Σέρβος υπήκοος από το Νόβι Πάζαρ, στις 28 Οκτωβρίου του 2011 άνοιξε πυρ προς το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σαράγεβο και τραυμάτισε τον αστυνομικό, Μίρσαντ Βέλιτς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια. Η επίθεση διήρκεσε πάνω από μία ώρα και στην περιοχή βρέθηκαν 105 σφαίρες. Τον Γιασάρεβιτς ακινητοποίησε ελεύθερος σκοπευτής τραυματίζοντάς τον στο πόδι.

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη, δηλαδή ότι ο Γιασάρεβιτς την εκτέλεσε ως μέλος της κοινότητας των ριζοσπαστικών ισλαμιστών Ουαχάμπι που έχει έδρα το χωριό Γκόρνια Μαότσα, στη βόρεια Βοσνία. Οι δικαστές ως αποδεικτικό στοιχείο υπέρ της κατηγορούσας αρχής εξέλαβαν το μήνυμα που είχε βιντεοσκοπήσει ο Γιασάρεβιτς πριν από την επίθεση και στο οποίο εξηγούσε ότι με την πράξη του επιθυμεί να αναγκάσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη ως ελαφρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Γιασάρεβιτς στη διάρκεια της δίκης εξέφρασε μεταμέλεια για την επίθεση και τη χαρακτήρισε «θλιβερή και ανόητη πράξη».

«Μακάρι να νοιαζόμουν για τη γυναίκα και το παιδί μου και όχι για το Αφγανιστάν», είπε.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η ποινή κάθειρξης 15 χρόνων είναι ισχυρή απόδειξη της αποφασιστικότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να προστατεύσει τους πολίτες της από την τρομοκρατία και τέτοια ποινικά αδικήματα», υπογράμμισε ο κ. Βούτσινιτς προσθέτοντας ότι αυτό είναι σημαντικό επειδή και η ίδια η Βοσνία είναι αντιμέτωπη με τον πραγματικό κίνδυνο της τρομοκρατίας.

Η απόφαση είναι τελεσίδικη, επειδή η δίκη επαναλήφθηκε λόγω έφεσης που άσκησαν οι συνήγοροι κατά της πρωτόδικης απόφασης, το 2012, όταν ο Γιασάρεβιτς καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη και κρίθηκε ότι δεν είχε διασφαλιστεί το δικαίωμα της κατάλληλης υπεράσπισης του κατηγορούμενου.

Από τις κατηγορίες για συνέργεια στην επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία τότε είχαν απαλλαγεί οι Έμραχ Φοϊνιτσα και Μουνίμπ Αχμέτσπαχιτς και αυτό ήταν η αιτία, η εισαγγελία στην επανάληψη της δίκης να παραιτηθεί από τις κατηγορίες της οργάνωσης τρομοκρατικής ομάδας.

Ο συνήγορος του Γιασάρεβιτς, Σέναντ Ντούποβατς, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, δήλωσε ότι η ποινή είναι υπερβολικά αυστηρή και ανήγγειλε ότι θα ζητήσει επανεξέταση της απόφασης από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα