Καταστροφικές πυρκαγιές

Μαίνονται οι φωτιές στον Υμηττό και στη Λακωνία. Η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει το Φαρακλό και πλησιάζει τη Νεάπολη και το Μεσοχώρι. Χωρίς ηλεκτροδότηση η περιοχή της Νεάπολης και τα Κύθηρα. Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές δασοπυροσβέστες, καθώς και κάτοικοι στην Αττική προκειμένου να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα. Ο στροβιλισμός και η σφοδρότητα του αέρα δυσχεραίνει το έργο κατάσβεσης. Καίγονται μεγάλες δασικές εκτάσεις, ενώ οι φλόγες στον Καρέα απειλούν πολυκατοικίες. Στην Άνω Ηλιούπολη απειλούνται σπίτια. Τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ζήτησε

ο πρωθυπουργός.

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τέσσερις άνθρωποι που διέμεναν σε ξενώνα διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο Σωτηρία, καθώς κι ένας πυροσβέστης στο 251 με λιποθυμικό επεισόδιο. Εκκενώθηκε το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού και τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Στα 300 μέτρα από το τέλος των σπιτιών το δάσος του Καρέα είναι καμένο. Επιχειρούν να βοηθήσουν εθελοντές και κάτοικοι. Μικρές εστίες - μεγάλη αλυσίδα κατοίκων που ρίχνουν νερό με κουβάδες. Ο άνεμος έχει κοπάσει. Ωστόσο στην Παύλου Μελά μια ταβέρνα τυλίχθηκε στις φλόγες.

Έκκληση του δημάρχου Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου για συνδρομή των ενάεριων πυροσβεστικών μέσων, καθώς όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η φωτιά έχει πλησιάσει στα 50 μέτρα από τα σπίτια.Στην περιοχή υπάλληλοι του δήμου με υδροφόρες προσπαθούν να μετριάσουν την επέκταση της φωτιάς, ενώ πολλοί είναι και οι εθελοντές που συμμετέχουν.

Την ίδια ώρα, το καταστροφικό της έργο συνεχίζει και η μεγάλη πυρκαγιά στη Νότια Λακωνία, που απειλεί πλέον και τη Νεάπολη, όπου άρχισε η εκκένωση και του Κέντρου Υγείας και οι ασθενείς διακομίζονται στο νοσοκομείο των Μολάων, ενώ ένας πρόχειρος σταθμός πρώτων βοηθειών έχει στηθεί στο σχολειο της περιοχής.

Στη Νεάπολη μεταβαίνουν, με εντολή του πρωθυπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος,προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις και τα χωριά Φαρακλό, Λάχι και Άγιος Νικόλαος, του οποίου οι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν σε παραλία της περιοχής και απομακρύνθηκαν με καΐκια. Στο χωριό Λάχι ένας 53χρονος έχασε τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς ενώ αναγκαστική προσγείωση έκανε αεροσκάφος καναντέρ στο βουνό πάνω από το χωριό Φαρακλό με αποτέλεσμα ο ένας από τους δύο πιλότους να τραυματιστεί ελαφρά. Και οι δύο μεταφέρονται για προληπτικούς λόγους στο 251 στρατιωτικό νοσοκομείο. Το Κέντρο Υγείας

Να κηρυχθεί ο νομός Λακωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε η Αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα. Χωρίς ηλεκτροδότηση από το πρωί βρίσκονται τα Κύθηρα.

Στην Εϋβοια, πεύκα και ελιές κατακαίει από τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Πισσώνας, βορειανατολικά της Χαλκίδας, στον δρόμο Νέας Αρτάκης-Στενής. Επί τόπου 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα, οκτώ άτομα ως πεζοπόρο τμήμα, ένα Καναντέρ και τρία βυτιοφόρα ΟΤΑ.


Επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό προκειμένου να συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υποβλήθηκε από τη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση που είχε στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής, νωρίτερα. Όπως είπε ήδη, ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού και της αεροπορίας ενώ έχουν απογειωθεί με κατεύθυνση την Αττική δύο καναντέρ Θεσσαλονίκη και δύο ελικόπτερα Σινούκ απογειώνονται από την Ελευσίνα.Ο πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία κι εθελοντική συνεισφορά εκεί όπου ενδείκνυται και το επιτρέπουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Αργά το απόγευμα συγκαλείται σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα για το θέμα των περιπόλων, σε περίπτωση ανάφλεξης των εστιών ή για την αντιμετώπιση πιθανών εμπρησμών.
Χρειάζεται επιφυλακή σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποιος έδωσε εντολή για ενημέρωση ανά δύο ώρες από τον αρμόδιο αξιωματικό της Π.Υ. για τις εξελίξεις στα μέτωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα