Κατά του θορύβου

Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής.Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας, μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ατυχημάτων και σε συνδυασμό με άλλους κινδύνους στους χώρους εργασίας, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας.

Όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή την οδηγία του 2003, η οποία επιβάλλει νέες απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας όσον αφορά το θόρυβο στους χώρους εργασίας.

Ύπουλος και υποεκτιμημένος κίνδυνος για την

υγεία μας είναι ο θόρυβος, που μπαίνει ακόμα πιο δριμύς στην καθημερινή ζωή μας το καλοκαίρι από τα ανοικτά παράθυρα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, βρίσκεται στη χειρότερη θέση από πλευράς ηχορρύπανσης μεταξύ 14 ανεπτυγμένων χωρών. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 45% των κατοίκων αστικών κέντρων στη χώρα μας εκτίθεται καθημερινά σε θόρυβο έντασης άνω των 65 ντεσιμπέλ, όταν ο μέγιστος αποδεκτός εξωτερικός θόρυβος θεωρείται το επίπεδο των 55 dB στις κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηχορρύπανση μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας ή του νερού και την κατατάσσει ως Νο 2 περιβαλλοντικό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ερευνα του Οργανισμού έδειξε ότι στη Δυτική Ευρώπη χάνονται 1 εκατ. υγιή έτη προσδόκιμης ζωής τον χρόνο από κυκλοφοριακούς θορύβους.

Υπολογίζεται ότι 245.000 Ευρωπαίοι κάθε χρόνο εμφανίζουν καρδιαγγειακές νόσους λόγω ηχορρύπανσης.

Η βλαπτική επίδραση του θορύβου στην ψυχοσωματική ισορροπία του ανθρώπου ήταν γνωστή ήδη από το 2500 π.Χ., γι' αυτό και οι αρχαίοι Ελληνες απέφευγαν τους θορύβους και οι Συβαρίτες στην Ιταλία το 600 π.Χ. απαγόρευσαν την επεξεργασία του σιδήρου με σφυρί μέσα στις πόλεις. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος στη «Φυσική Ιστορία» του αναφέρει ότι πολλοί Αιγύπτιοι που ζούσαν κοντά στους καταρράκτες του Νείλου ήταν βαρήκοοι.

Η ένταση του ήχου μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB). «Η ένταση κατά τη συζήτηση με καυστική φωνή είναι περίπου 60 dB», λέει ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Κανδηλώρος. «Οταν η ένταση φτάσει τα 100 dB, ο ήχος είναι δυσάρεστος στο αυτί και όταν φτάσει τα 130-140, προκαλεί πόνο. Η ακουστική εκτίμηση της έντασης του ήχου είναι καθαρά υποκειμενική. Και έχει αποδειχθεί σε ψυχοφυσικά πειράματα ότι ο ήχος ακούγεται δυο φορές δυνατότερος όταν η έντασή του αυξηθεί κατά μόνο 10 dB».

Η απώλεια ακοής λόγω θορύβου είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροαισθητήρια κώφωση ύστερα από εκείνη που σχετίζεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι 28 εκατ. Αμερικανοί έχουν βλάβη της ακοής λόγω θορύβου, ενώ 10 εκατ. έχουν χάσει την ακοή τους λόγω της ηχορύπανσης στον χώρο εργασίας ή στη διασκέδαση. Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ βρήκε απώλεια της ακοής στις υψηλές συχνότητες στο ένα τρίτο των σπουδαστών λυκείου.

«Ο θόρυβος προκαλεί ακουστικό τραυματισμό, με προσωρινή ή μόνιμη

Keywords
Τυχαία Θέματα