Ιταλία: Κατάσχεση 4 τόνων κοκαΐνης και συλλήψεις

Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε ποσότητα 4 και πλέον τόνων κοκαΐνης, αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στον δρόμο, ενώ συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους που κατηγορούνται ότι διαχειρίζονταν ένα τεράστιο δίκτυο εμπορίας ναρκωτικών του οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματικός της ιταλικής αστυνομίας.

Δικαστήριο στο Ρήγιο της Καλαβρίας, στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, εξέδωσε εντάλματα συλλήψεων σε βάρος 34 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανώτερων στελεχών διαφόρων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος της Καλαβρίας. Κατηγορούνται για διεθνή εμπορία ναρκωτικών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Όλα
αυτά τα πρόσωπα-πλην δύο-έχουν συλληφθεί, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μάριο Παλούμπο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας (Guardia di Finanza) μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Στο πλαίσιο της έρευνας για την ίδια υπόθεση, η αστυνομία της Ισπανίας αναζητεί τέσσερα πρόσωπα. Η ιταλική οικονομική αστυνομία, η οποία έχει δικαιοδοσία στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων, ηγήθηκε στις έρευνες.

Η υπηρεσία καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών των ΗΠΑ (Drug Enforcement Administration, DEA) συνέβαλε επίσης στην έρευνα δίνοντας στοιχεία για τους προμηθευτές και τα φορτία που ξεκινούσαν από τη Νότια Αμερική.

"Η έρευνα της DEA στη Νότια Αμερική οδήγησε στην ταυτοποίηση πολλών προμηθευτών οι οποίοι προστατεύονταν από αξιωματικούς των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC)", υποστηρίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε. Η οργάνωση FARC διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον των αρχών της Κολομβίας τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και πλέον.

Τους τελευταίους 18 μήνες κατασχέθηκε ποσότητα κοκαΐνης που ξεπερνά τους τέσσερις τόνους, εκ των οποίων οι τρεις τόνοι βρέθηκαν σε ιταλικά λιμάνια, είπε ο αστυνομικός διευθυντής Παλούμπο. Κατά τον ίδιο, αντίπαλες συμμορίες είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους, προκειμένου να εισαγάγουν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε τιμές χονδρικής.

Οι συμμορίες "χρησιμοποίησαν κυρίως τράπεζες σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους προκειμένου να πληρώσουν για τα ναρκωτικά" αυτά, εξήγησε ο αξιωματικός της Guardia di Finanza και διευκρίνισε πως η τακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε για να δυσχερανθούν οι έρευνες των αρχών σχετικά με την προέλευση και τη διαδρομή των χρημάτων.

Η κοκαΐνη είχε τοποθετηθεί σε σάκους και κατόπιν είχε κρυφτεί μέσα σε εμπορευματοκιβώτια. Οι μαφιόζοι βασίστηκαν σε λιμενικούς και σε εργαζόμενους σε διάφορους λιμένες-ιδίως στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο-για την παραλαβή των ναρκωτικών, σύμφωνα με τον Μάριο Παλούμπο.

Ο ρόλος της μαφίας της Καλαβρίας στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης, που είναι όλο και σημαντικότερος, την έχει μετατρέψει στην ισχυρότερη οικονομική δύναμη της φτωχής νότιας Ιταλίας, σύμφωνα με έκθεση των ειδικών εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση της δράσης της μαφίας.

Η εμπλοκή της Ντράνγκετα στην ανθηρή αγορά της εμπορίας ναρκωτικών την έχει ενισχύσει τόσο, που πλέον θεωρείται ισχυρότερη από την πολύ πιο διαβόητη Κόζα Νόστρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα