«Δεν υπάρχουν λεφτά για το ΔΝΤ»

Ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης και αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμηνύει μέσω Reuters ότι η Ελλάδα δεν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και εξηγεί "δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση

στις αγορές, δεν έχουμε λάβει χρήματα από τους δανειστές από το καλοκαίρι του 2014 και προφανώς δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή την πληρωμή". Ο κ. Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλοτ, η οποία επανέλαβε τις προτροπές του Προέδρου Ομπάμα για μία σοβαρή κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας, προκειμένου να επιτύχει επειγόντως έναν "πραγματιστικό συμβιβασμό" με τους πιστωτές της - και τόνισε ότι η αποτυχία της επίτευξης συμφωνίας θα δημιουργήσει άμεσα δυσπραγία στην Ελλάδα και ευρείες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Στις δηλώσεις του στο Reuters, o κ. Τσακαλώτος διευκρινίζει ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε συναινέσεις γιανα επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές εφόσον αυτή είναι "οικονομικά βιώσιμη", αλλά δεν θα κόψει τις συντάξεις.

Όπως σχολιάζει το Reuters, οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα έχει ακόμα κάποιο περιθώριο για υποχωρήσεις στους δανειστές παρά την σκληρή ρητορική έναντι των απαιτήσεών τους.

ΗΑθήνα μπορεί να αποδεχτεί μια συμφωνία μόνο αν είναι βιώσιμη, διευθετείτο θέμα του χρέους, της χρηματοδότησης και των επενδύσεων, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

"Αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, τότε η Ελλάδα μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ, Τσακαλώτος για να προσθέσει ότι "Αν δεν υπάρχει μια τέτοια μορφή συμφωνίας τότε δεν υπάρχει λόγος να υπογράψουμε κάτι που ξέρουμε ότι θα αποτύχει".

Αναφερόμενος στις συζητήσεις περί Grexit o κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως αποτελούν μια μορφή πίεσης από τους Ευρωπαίους εταίρους, επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως η Αθήνα δεν διαθέτει τα χρήματα γιανα αποπληρώσει τα 1,6 δις. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

"Αυτήτη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα", σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξαντλήσει κάθε περιθώριο άντλησης ρευστότητας προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία δούναι και λαβείν και όχι σύγκλιση προς την αρχική θέση της μιας πλευράς, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος επικρίνοντας την άκαμπτη στάση των δανειστών οι οποίοι, όπως είπε, έχουνμετακινηθεί λίγο, μόνο στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων.

Επίσηςο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως μπορούν να γίνουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού αλλά όχι περικοπές συντάξεων. "Οι μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν είανι κόκκινη γραμμή για εμάς. Μας φαίνεται απολύτως λογικό οι περικοπές συντάξεων να μην είναι στην ατζέντα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι".

Τέλος, ερωτηθείς γιατο αν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: Νομίζω πως αυτή η ερώτηση πρέπει να γίνει στους Ευρωπαίους εταίρους αυτή τη στιγμή. Εναπόκειται στην Ευρώπη να δείξει πόσο πρόθυμη είναι να μαθαίνει από τα λάθη της.


Εξάλλου, σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα Libération ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι οι εταίροι της Αθήνας "δεν μοιάζουν έτοιμοι" να συναινέσουν "σε έναν συμβιβασμό".

Στις τελευταίες συναντήσεις του με εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, είπε ο κ. Τσακαλώτος, παρουσίασε "μια σειρά προτάσεων για τα δημοσιονομικά ζητήματα (...), αλλά στην πραγματικότητα, οι συνομιλητές μας δεν φάνηκαν να είναι έτοιμοι για έναν συμβιβασμό".

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στη συνέντευξη στο ζήτημα των συντάξεων, ένα από τα πιο ακανθώδη στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές: "οι συνομιλητές μας επιμένουν κάθε φορά στις μειώσεις των συντάξεων. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σε μια χώρα όπου έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά εδώ και πέντε χρόνια, και όπου τα δύο τρίτα των συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας", τόνισε.

Παρά την ένταση και την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας επιθυμεί "μια συμφωνία με ένα βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα εντός του ευρώ" και πρόσθεσε: "είμαστε θεμελιωδώς υπέρ της Ευρώπης".

"Εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία πριν από την 30ή Ιουνίου, το 'Grexit' (σ.σ. η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη) δεν θα αποτελεί πλέον μια μόνιμη απειλή", πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.


ΠΗΓΗ: capital.gr, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα