Ιταλία: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για παροχή ασύλου

Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους κατατέθηκαν στην Ιταλία 25.401 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, δηλαδή σχεδόν όσες είχαν υποβληθεί ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά, υποστηρίζει μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από πολλές οργανώσεις αρωγής σε μετανάστες.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται φυσιολογική, δεδομένου ότι οι αφίξεις παράνομων μεταναστών στις ιταλικές ακτές έχουν αυξηθεί δραματικά από το καλοκαίρι του 2013: ήταν 7.916 άνθρωποι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 και 35.009 το δεύτερο.
Το πρώτο εξάμηνο φέτος έφτασαν στη χώρα 65.456 ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 150.000.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των μεταναστών αυτών ζητά άσυλο στην Ιταλία. Μολονότι ο κανονισμός ορίζει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να καταθέτουν την αίτησή τους στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αφίκνυνται, πολλοί προτιμούν να συνεχίζουν παράνομα την πορεία τους προς τη Γερμανία, τη Γαλλία ή τη Σουηδία.

Οι περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες που έφτασαν φέτος στην Ιταλία προέρχονται από τη Συρία και την Ερυθραία. Όμως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι περισσότερες αιτήσεις για άσυλο έχουν κατατεθεί από Μαλινέζους. Μολονότι επίσης ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που πραγματοποιούν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου αυξάνεται διαρκώς, το 93% των αιτήσεων έχει κατατεθεί από άνδρες.

Πέρσι έγινε δεκτό το 61% των 24.000 αιτήσεων που είχαν κατατεθεί στα τέλη του 2012 και κατά τη διάρκεια του 2013. Στο 13% των προσφύγων αναγνωρίστηκε καθεστώς πρόσφυγα, στο 24% χορηγήθηκε καθεστώς επικουρικής προστασίας και άλλο ένα 24% έλαβε άδεια παραμονής στην Ιταλία για ανθρωπιστικούς λόγους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα