Ισραήλ: Ενισχυμένος φράκτης

Ένα νέο και καλύτερο φράχτη κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία, για την προετοιμασία μιας πιθανής αστάθειας μετά την αναμενόμενη πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ετοιμάζει το Ισραήλ σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Το νέο τεχνητό εμπόδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση του υπάρχοντος φράγματος κατά μήκος των 90 χιλιομέτρων της γραμμής ανακωχής μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, του ελεγχόμενου τμήματος των Υψωμάτων του Γκολάν, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ταγματάρχης Άριε Σάλικαρ. Το προστατευτικό φράγμα θα περιλαμβάνει κάμερες και χαρακώματα.

Η

κατασκευή του νέου φράχτη άρχισε περίπου πριν από ένα χρόνο και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Κανάλι2 του Ισραήλ, χτίζεται με ασυνήθιστα ταχύ ρυθμό, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Εξάλλου, το Ισραήλ συμφώνησε να μειώσει κατ' ελάχιστον τους περιορισμούς στην είσοδο αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας/ Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει σε ημερήσια βάση να μεταφέρονται τουλάχιστον 20 φορτία οικοδομικών υλικών για χρήση στον ιδιωτικό τομέα, για πρώτη φορά από το 2007, ανέφερε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

Η μεταφορά των υλικών θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα, όπως διευκρινίστηκε.

Το Ισραήλ επέβαλε οικονομικό αποκλεισμό και περιορισμούς στην είσοδο αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά το 2006. Μόνο τα βασικά αγαθά επιτρεπόταν να περάσουν ώστε να αποφευχθεί μια εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση. Αυτό άλλαξε το 2010, όταν για πρώτη φορά το Ισραήλ χαλάρωσε τον αποκλεισμό ως αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης.

Από τον Ιούνιο του 2010, επιτρέπε5ται η είσοδος όλων των αγαθών που το Ισραήλ δεν χαρακτηρίζει ως "είδη διπλής χρήσης". Τα "είδη διπλής χρήσης" είναι αντικείμενα που όπως λέει το Ισραήλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μαχητές της Χαμάς, για να σκάψουν σήραγγες ή να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους πυραύλους.

Οι εξαγωγές από τη Λωρίδα της Γάζας πάντως, παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες, όπως και η κυκλοφορία των ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα