Ισημερινός: Ανησυχεί για την υπόθεση Ασάνζ

Ο Ισημερινός εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του για τη θέση της Σουηδίας κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει καταφύγει εδώ και έξι μήνες στην πρεσβεία του στο Λονδίνο, εκτιμώντας ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks θα μπορούσε να ανακριθεί επί τόπου από Σουηδό δικαστικό.

«Μας ανησυχεί το ότι αυτή η προσφορά δεν έγινε δεκτή, διότι θα μπορούσε να δώσει μια λύση

στην υπόθεση. Όμως επιμένουν, επαναλαμβάνουν ότι δεν μπορούν να το κάνουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κίτο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει καταφύγει από τον Ιούνιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία για μια πιθανολογούμενη υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης, για την οποία ο 41χρονος Αυστραλός δηλώνει ότι είναι αθώος.

Ο Ισημερινός του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, αλλά το Λονδίνο προτίθεται να εφαρμόσει το σουηδικό ένταλμα σύλληψης. Ο ακτιβιστής λέει ότι αν σταλεί στη Σουηδία, κινδυνεύει να εκδοθεί τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν εξοργιστεί από τη δημοσίευση από το WikiLeaks μυστικών εγγράφων των ΗΠΑ, και να καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου.

Ο Πατίνιο επανέλαβε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι πλήρως προετοιμασμένος να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη «αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία του προφέρουν πλήρεις εγγυήσεις». «Αλλά αυτές δεν μας δόθηκαν», σημείωσε.

«Κάθε μέρα που ο Ασάνζ περνά στην πρεσβεία μας, υφίσταται μια τεράστια παραβίαση των δικαιωμάτων του», δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού, που έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από την ομιλία αργότερα σήμερα του Ασάνζ από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα