«Σφυροκόπημα» Βαρουφάκη από Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ

«Σφυροκόπημα» φέρεται να δέχθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, από τους ομολόγους του στο Eurogroup, οι οποίοι του άσκησαν έντονη κριτική λόγω της άρνησής του να παρουσιάσει μέτρα για την βελτίωση της εικόνας της οικονομίας της Ελλάδας και την εκταμίευση βοήθειας. Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης. Οι υπουργοί
Οικονομικών της ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα, δηλωσαν ότι οι χειρισμοί του Γ. Βαρουφάκη στις συνομιλίες ήταν ανεύθυνοι και τον κατηγόρησαν ότι χάνει χρόνο, ότι είναι «ερασιτέχνης» και «τζογαδόρος», σύμφωνα με μία εκ των πηγών.

Το "βαρύ" κλίμα στις συνομιλίες στη Ρίγα, "επιβεβαίωσε" και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο οποίος "τουήταρε" ότι επικράτησαν ανησυχίες στο Eurogroup για την περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα, και ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επισπευστούν οι διαπραγματεύσεις.

Επείγουσα ανάγκη για συμφωνία

Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σήμερα από τη Ρίγα της Λετονίας, προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Dijsselbloem ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και αναμένει από τους εκπροσώπους των θεσμών να ακούσει τί έχουν να πουν. «Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα».

Συνεχίζοντας, ο Dijsselbloem δήλωσε ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνει ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».

Τέλος, αναφέρει το ΑΠΕ, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, ο Dijsselbloem εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει».

Πάντως, πρόσθεσε ο Dijsselbloem, είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την ελληνική πλευρά.

Schaeuble: Δεν περιμένει κάποια αποφασιστική πρόοδο για την Ελλάδα σήμερα
Δεν αναμένει κάποια αποφασιστική πρόοδο για την Ελλάδα σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα στη Ρίγα για να αξιολογήσουν την πρόοδο ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει τις προσδοκίες για μια συμφωνία στις τεχνικές συνομιλίες τον Απρίλιο.

Εξάλλου, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Peter Kazimir, δήλωσε πως ακόμη περιμένουν σημαντικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις με λεπτομέρειες και στοιχεία, από την Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για πολιτική και διπλωματική «χαλαρή» κουβέντα με την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup και η Ελλάδα έχουν δύο μήνες να έλθουν σε μια συμφωνία.

Schelling: Ένα Grexit δεν είναι τεχνικά δυνατό

«Ένα Grexit δεν είναι τεχνικά δυνατό», δήλωσε με την σειρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Hans Joerg Schelling.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αυστριακός υπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε ανώτατο επίπεδο, αλλά δεν βλέπει ουσιαστική πρόοδο στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι επείγει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ως προς τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον χαμένο χρόνο.

Ο Schelling αναφέρθηκε, εξάλλου, στο γεγονός ότι οι θεσμοί δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ελληνική οικονομία. «Αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να δούμε αποτελέσματα για την Ελλάδα», κατέληξε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Dombrovskis: Δεν θα έχουμε συμφωνία στο σημερινό Eurogroup

Η πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο δεν είναι επαρκής για να επιτευχθεί στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα κατά την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα, δήλωσε λίγο πριν το Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.

Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να επιταχύνει τις εργασίες επί της λίστας των μεταρρυθμίσεων και να ξεκινήσει να δουλεύει πάνω στο πρόγραμμα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Dombrovskis, ενώ πρόσθεσε "Η αβεβαιότητα υπονομεύει τις προοπτικές της ανάπτυξης στην Ελλάδα".

Moscovici: Ο χρόνος τελειώνει...

Οι συζητήσεις με την Ελλάδα παρουσιάζουν κάποια πρόοδο, αλλά ακόμη προχωρούν με αργό ρυθμό, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, πριν από την έναρξη του συμβουλίου Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

«Η θέση μου σήμερα είναι ότι τα πράγματα κινούνται. Οι συζητήσεις γίνονται με συνέπεια. Τα δεδομένα είναι στο τραπέζι. Αλλά οι συζητήσεις κινούνται αργά. Πρέπει να τις επιταχύνουμε. Ο χρόνος τελειώνει, ο χρόνος έχει σημασία», δήλωσε ο Μoscovici.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα